Loopbaan

Harry van de Kraats (AWVN): Gedreven door kansen

Nicolien Bot
door Nicolien Bot
keer bekeken

Harry Kraats AWVNIk ontmoet Harry van de Kraats (50) op de 16e verdieping van de Malietoren in Den Haag. Het uitzicht over Den Haag is prachtig, de geluiden van de drukke stad ver weg. Een rustige basis voor een druk bezette algemeen directeur. Terwijl ik sta te wachten, bekijk ik wat brochures van AWVN, en als Harry aan komt lopen en ziet welke brochure ik op dat moment in handen heb, begint hij te glunderen: “Ah, je hebt het gevonden!” Net die dag online: de nieuwe tool voor duurzame inzetbaarheid voor werknemers.

Ik val met mijn neus in de boter. De eerste tien minuten van ons gesprek toont hij mij met jongensachtig enthousiasme Tiptrack, en vertelt hij over de motivatie achter dit idee. Geen twijfel over mogelijk: Enthousiasme voor vernieuwing is het beginpunt voor de vitaliteit die Harry van de Kraats uitstraalt.

25 vragen voor een succesvol sollicitatiegesprek

De voorbereiding op het sollicitatiegesprek is het halve werk. Helemaal als je weet welke vragen er op je afgevuurd worden tijdens het gesprek.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vanuit mijn verschillende directiefuncties op het gebied van Human Resource (Unilever,  TomTom, NS en AWVN) houd ik me al heel lang bezig met duurzame inzetbaarheid van werknemers. En ik heb ook gezien, dat als je beleid en tools pusht bij de medewerkers, dat die daar eigenlijk niet zo van gediend zijn. Vinden ze betuttelend, paternalistisch, voelen zich bekeken. Dus we hebben het omgedraaid. We hebben iets ontwikkeld wat van de werkenden zelf is. Zo is tiptrack ontstaan. Mensen bewust maken en helpen nadenken over hun eigen loopbaan, hun eigen vitaliteit, dat is belangrijker dan hen iets opleggen.

Dat is voor mij niet anders. Ik kwam als jonge trainee bij Unilever binnen, en dacht als ik ooit directeur HR word, dan heb ik een fantastische carrière gemaakt. Maar op mijn dertigste was ik al directeur…(lacht)… dus ja… Maar er komt altijd weer wat nieuws, sommige dingen zijn niet te plannen! Nu heb ik geen einddoel meer. Vanaf augustus ben ik ook directeur sociale zaken VNO-NCW, en daar heb ik heel veel zin in! Alles verenigd in een functie: Lobby, beleid, advies en uitvoering; geweldig! Daarin kan ik weer jaren leren, dus jaren voor uit!

Als leiders niet vitaal zijn, krijg je geen vitale organisatie.

Ik ben er heel slecht in om altijd, elke dag, hetzelfde te doen. Creativiteit is echt een drive voor mij. Ik zoek en zie altijd mogelijkheden. Ik heb een enorme drive om vooruit te willen; ik zie kansen en die wil ik benutten. En geloof in wat je doet, is belangrijk. Natuurlijk neem je dan risico’s, het liefst gecalculeerde risico’s, maar ook al lukken dingen niet, het brengt altijd wat nieuws en van fouten maken leer je weer.

Een leuk voorbeeld is dat ik in de directietop van TomTom het bedrijf uit heb zien groeien tot een paar duizend man. Dat kostte veel energie, maar leverde ook veel energie op. We hebben het bedrijf uitgebouwd van 2 landen naar 27 landen. Ik vloog de hele wereld over; voortdurend mensen aannemen. Dat geeft zo’n dynamiek! Heel erg leuk.

Tja… uitdaging en vernieuwing houden me vitaal. En dan wordt het makkelijk om anderen te inspireren. Want dat moeten leiders doen hè? Die moeten niet in een hokje gaan zitten. Als leiders niet vitaal zijn, krijg je geen vitale organisatie.

In dat voortdurend vooruit willen, zitten daar ook valkuilen?

Ja. Zeker. Teveel stretchen, te snel dingen willen realiseren. Achterover leunen en reflecteren is ook belangrijk. Dat heb ik wel geleerd. En zien wat er om je heen gebeurt. Omdat ik altijd vooruit wil, is het ook heel belangrijk om af en toe achterom te kijken of iedereen aangesloten is. Het is belangrijk om als team te blijven functioneren. Want als team ben je vele malen sterker dan in je eentje.

Ik werk nu heel anders dan 20 jaar geleden. Ik ben nu meer in staat te geven, toen was ik veel meer bezig met ambitie, en vooruit te willen, alles opbouwen. Nu ben ik meer bezig met hoe ik een bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van de organisatie.

Ik denk dat je in staat moet zijn om jezelf weg te cijferen om een ander te laten floreren; dat is de kern van modern leiderschap. Je moet ook kunnen geven. En als leider heb je soms ook lessen in nederigheid nodig. Je kunt wel in een directieteam zitten en zeggen: zo wil ik het, maar daarmee heb je er nog niet voor gezorgd dat het ook zo gaat gebeuren. We hebben bijvoorbeeld een aantal sessies gehad met het managementteam, om elkaar te leren kennen. Hoe zit jij in elkaar, hoe is jouw persoonlijk leiderschap, hoe ziet jouw authenticiteit er uit? Door dat wederzijds begrip te bouwen, krijg je verbinding. Ik zie de traditionele leiders wel uitsterven. Het gaat echt over de e en de i kant verbinden (emotionele intelligentie red.) Je moet je kunnen verplaatsen, gevoel krijgen voor wat de ander beweegt. Dat is cruciaal.

Als AWVN willen we werkgevend Nederland op een hoger plan brengen. Onze uitdaging voor de toekomst zit op vier thema’s: we willen een vooraanstaande rol spelen in de sociaal economische paragraaf (oplossing zoeken voor zzp problematiek, bijvoorbeeld). Het tweede thema is duurzame inzetbaarheid: alles wat te maken heeft met de ontwikkeling van mensen in het bedrijf (daar is tiptrack een onderdeel van). Het derde is inclusiviteit: zieken, jongeren, ouderen, beperkten, allochtonen: hun maatschappelijke rol verder uitbouwen. Het gaat ons toch niet gebeuren dat al die mensen aan de kant staan. Kom op!

En tenslotte: verbinden in de regio. Daar zien we veel vernieuwing. We willen dat bedrijven zichzelf verder brengen binnen de regio’s. Daarin zijn we ondersteunend.

Hoe blijf jij fit?

Dit is een baan van veel zitten, veel vergaderen en hoge druk. Dus erg belangrijk om mezelf fit te houden. Ik loop veel hard. Als ik het niet doe word ik onrustig. Zelfs als ik de wereld rondvlieg, maak ik een bewuste keuze om te hardlopen of te roeien. Daar komt niemand aan. Het ontspant me, geeft me nieuwe energie, geeft me kans om na te denken en om creatief te worden.

Ook is mijn privéleven belangrijk. Ik heb zelf drie kinderen en mijn vrouw heeft drie kinderen, variërend in de leeftijd van 12 tot 20. Een samengesteld gezin dus. Ik heb hele duidelijke keuzes gemaakt: ik werk maandag, dinsdag en woensdag ook ’s avonds. Maar donderdag- en vrijdagavond niet. Die zijn voor mijn gezin.

Voor mijn mentale fitheid is het belangrijk om te reflecteren op mezelf, door kritisch naar mezelf te kijken. Maar ook door me te laten spiegelen door anderen. Ik had een senior in mijn team, die het hele bedrijf gezien heeft, nog steeds vol ideeën zit, en die kan mij ongelooflijk goed een spiegel voor houden. Daar leer ik van.

Heb je tips voor mensen?

  • Laat je niet leiden door je omgeving. Ik snap dat als je omgeving verandert, bijvoorbeeld in de zorg en je hebt altijd in de zorg gewerkt, dat dat veel met je doet. Kunst is om dan terug te hangen en je af te vragen: kies ik er voor in deze omgeving door te gaan?
  • Bezin je op de huidige situatie: wat zijn je (keuze) mogelijkheden? Praat er over met je leidinggevende, maar ook thuis of met vrienden.
  • De kunst is om veerkracht te ontwikkelen in situaties, en niet te blijven hangen. Misschien is de stap naar iets anders minder groot dan je denkt.
  • Altijd blijven zoeken naar uitdaging, ook binnen bestaande functie. Dan blijf je attractief voor de arbeidsmarkt. Zo blijf je fris.

BESTUURDERS OVER VITALITEIT

Hoe doe je dat: duurzaam inzetbaar zijn en vitaal blijven? In de reeks ‘bestuurders over vitaliteit‘ de persoonlijke visie (en voorbeelden) op deze thema’s van Harry van de Kraats, algemeen directeur bij AWVN. De reeks heeft als doel kennisdeling, inspiratie en pragmatische vormgeving op belangrijke HR-thema’s.

25 vragen voor een succesvol sollicitatiegesprek

De voorbereiding op het sollicitatiegesprek is het halve werk. Helemaal als je weet welke vragen er op je afgevuurd worden tijdens het gesprek.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Aanbevolen voor jou

Loopbaan

Quick DIY guide for personal growth

keer bekeken
Loopbaan

Snelle DIY-gids voor zelfontplooiing & zelfontwikkeling

keer bekeken
Leidinggeven

My co-workers never give me feedback (& here’s why!)

keer bekeken
Leidinggeven

Mijn medewerkers geven me nooit feedback (& dit is waarom!)

keer bekeken
Leidinggeven

Pffft, emotions of employees. How do I deal with that?

keer bekeken
Leidinggeven

Pffft, emoties van medewerkers. Hoe deal ik daarmee?

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

How to deal with someone crying at work

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe ga je om met iemand die huilt op het werk

keer bekeken
Assertiever worden nu-populair

7 easy conversation techniques to keep a difficult conversation on track

keer bekeken
Assertiever worden nu-populair

7 makkelijke gesprekstechnieken om een moeilijk gesprek op de rit te houden

keer bekeken

Recent articles