Help, ik heb geen groeikansen in mijn bedrijf. Ik vertrek

Henk Veenhuysen
Door Senior coach
3369 Views

De helft van het verloop van medewerkers komt door een gebrek aan groeikansen binnen de organisatie waar de professional werkt. Voor een volgende loopbaanstap moeten werknemers gedwongen naar de concurrent.

HR moet harder werken aan uitdagende doorgroeimogelijkheden voor haar werknemers. Ruim de helft van de Nederlandse werknemers ziet een stap buiten de deur als enige mogelijkheid om verder te komen in de loopbaan. Dat geldt voor zowel hoog- als laagopgeleiden uit alle sectoren. Dat blijkt uit de Global Workforce Study 2016, een onderzoek naar ontwikkelmogelijkheden van wereldwijd adviesbureau Willis Towers Watson.

Maar HR-afdelingen vinden over het algemeen dat ze voldoende doen: 70 procent van de werkgevers vindt dat zij hun mensen voldoende carrière-ontwikkelingsmogelijkheden bieden, laat ander onderzoek van het adviesbureau naar talentmanagement en beloning zien.

Weinig communicatie over doorgroeimogelijkheden

Het hoge verloop komt vaak door een gebrekkige communicatie in de organisatie over doorgroeimogelijkheden. Bedrijven merken dat professioneel carrièremanagement op de lange termijn zorgt voor meer toewijding bij werknemers. Het verschil van opvatting over aanwezige carrièremogelijkheden tussen werknemers en werkgevers kan te maken hebben met een doorgaans gebrekkige interne communicatie over carrière-managementprogramma’s. Vaak zien we dat die communicatie zich onvoldoende richt op (door)groeimogelijkheden, mentor-relaties en ontwikkelingsopdrachten.

HR, voorkom jobhoppen!

Loopbaanmanagement is met de aantrekkende arbeidsmarkt weer een hot topic goed personeel aan de organisatie te binden. Wade Burgess, de global Vice President van LinkedIn Talent Solutions, opperde eerder al dat HR meer moet werken aan interne loopbaanpaden om het jobhoppen tegen te gaan.

Mismatch in talentprogramma’s

Ook in eigen land klinkt kritiek op het huidige loopbaanbeleid in veel organisaties. Judith Semeijn, hoogleraar Loopbaanmanagement aan de Open Universiteit, stelt dat werkgevers zich in hun loopbaanmanagement veel te veel richt op de behoeften van de organisatie zelf, en te weinig op die van medewerkers zelf.

Daardoor ontstaan er talentprogramma’s die niet aansluiten op de wensen van medewerkers. Gevaarlijk, want in de aantrekkende arbeidsmarkt hebben werknemers het steeds meer voor het zeggen.

Dit artikel verscheen eerder in PW/de gids

25 vragen voor een succesvol sollicitatiegesprek

Gratis download

De voorbereiding op het sollicitatiegesprek is het halve werk. Helemaal als je weet welke vragen er op je afgevuurd worden tijdens het gesprek. In deze checklist krijg je 25 vragen op een presenteerblaadje aangereikt.

  • 25 handige zinnetjes om je voor te bereiden op je sollicitatiegesprek.
  • Praktisch en direct te gebruiken voor je loopbaan.
  • Plus elke maand handige tips om beter te worden in je werk
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mijn diensten:

En verder:

Stuur me een email  |  Inschrijven nieuwsbrief  |  Over Henk  |  Wat klanten ervan vinden

AANBEVOLEN ARTIKELEN