goede CV maken? Met optimale aansluiting op de arbeidsmarkt?
Loopbaan

Goede CV maken? Met deze structuur meer kans op een nieuwe job

Henk Veenhuysen
door Henk Veenhuysen
keer bekeken

Een goede cv maken is een belangrijke stap in je sollicitatie. Het curriculum vitae (cv) is jouw visitekaartje voor een toekomstige werkgever. Het beschrijft een kort en feitelijk overzicht van je kennis en werkervaring in het verleden, aangevuld met een persoonlijk profiel dat toekomst gericht is. Hoe bouw je jouw verhaal en jouw doel om tot het meest effectieve cv? Hoe kies je de juiste woorden en waar leg je de nadruk op?

Als je denkt dat je een cv een keer maakt en dan klaar bent heb je het mis. Het vraagt een gedegen voorbereiding en afstemming op de functie waarop je solliciteert.

5 basis uitgangspunten voor je cv

  • Een cv moet aansluiten op de vacature die je interessant vindt. Richt je op de zaken die worden gevraagd. Kom to the point en heb focus. Dit is van belang omdat een cv bij de screening voor de functie in eerste instantie kort bekeken wordt.
  • Het cv moet snel gelezen kunnen worden. HR-adviseurs en recruiters moeten door je cv kunnen scannen. Maak je cv niet langer dan 2 A4-tjes. Verder is het belangrijk dat ze in een oogopslag kunnen zien wat jij zoekt en wie jij bent. Leg daar op de eerste pagina de focus op.
  • Het cv moet gevonden kunnen worden door recruitmentsystemen. Maak het cv leesbaar en overzichtelijk en maak gebruik van gangbare keywords uit je vakgebied.
  • Ben eerlijk.
  • Er bestaat niet zoiets als één cv en er is ook niet één cv goed. Het is altijd afgestemd op jouw specifieke situatie.

Goed cv voorbeeld van de opbouw

1. Personalia voor je cv

Hou het kort en krachtig en zet de belangrijkste informatie om met jou in contact te komen bovenaan. Je cv wordt namelijk vaak vanaf een beeldscherm gelezen. Maak het je toekomstige werkgever dus makkelijk!

Zoals in het voorbeeld

Voorbeeld
Drs. Peter van Gaal
06-22334466
petervangaal20@gmail.com
Peter de Grote straat 20
6677 AA Groningen
3 januari 1980, Utrecht
https://nl.linkedin.com/in/petervangaal20

TIP: Let ook op het kleine verschil in gebruik van voorlopers als “naam:” Door dit hier weg te laten ontstaat er meer ruimte op je cv en is deze beter leesbaar.

2. Welke pasfoto voor je cv?

Een pasfoto is een must. Het maakt je cv persoonlijker. Het ligt ook aan het type functie en de sector waarin je werkzaam wilt zijn. Als je ervoor kiest een foto te zetten op je cv is het wel van belang dat het een professionele foto is met een neutrale achtergrond. Hieronder zie je voorbeelden van foto’s die je beter niet kunt gebruiken voor je CV en foto’s die meer geschikt zijn.

3. Profielschets

Een profielschets is een korte versie van je motivatiebrief waar je beknopt waardevolle informatie geeft. Verwerk je meest opvallende persoonlijke kwaliteiten, drijfveren en ambitie in combinatie met de functie en de arbeidsmarkt. Dit is een voorbeeld:

Ik ben een flexibele, op resultaat gerichte manager met ruime ervaring binnen productie bedrijven en in de retail. Mijn stijl kenmerkt zich het best als coachend leiderschap: ik kies voor het motiveren van anderen om zo samen goed te presteren. Daarnaast beschik over een goede portie humor en heb nooit een ochtendhumeur.

4. Werkervaring

Bij de werkervaring schrijf je beknopt wat jouw functies waren en welke werkzaamheden je deed. Breng focus aan op resultaten die je geboekt hebt. Leg vooral nadruk op hetgeen relevant is voor de functie waarop je solliciteert.

Omschrijf je werkervaring anti-chronologisch: begin bij de laatste werkervaring. Jaartallen zijn voldoende, geef alleen indien nodig binnen een jaar ook de maanden.

5. Opleidingen en trainingen

Schrijf ook hier weer in anti-chronologische volgorde je opleidingen en relevante trainingen onder elkaar. Geef hierbij aan in welk jaar je de training of opleiding hebt gevolgd met daarbij ook de opleider genoemd en of je een certificaat of diploma hebt behaald.

6. overige zaken

ICT Kennis

Het kan voor sommige functies van belang zijn om goed je ICT kennis te omschrijven. Bijvoorbeeld als je programmeur bent. Minder relevant is of je het officepakket van microsoft tot in de puntjes beheerst. Dat is tegenwoordig vanzelfsprekend.

Nevenactiviteiten

Focus hierbij op recente en relevante activiteiten. Probeer je activiteiten zo te omschrijven dat ze je profiel versterken in de richting van de functie waarop je solliciteert.

Talenkennis

Alleen indien relevant. Bijvoorbeeld als het in de functie vereist is omdat je veel contact hebt met buitenlandse klanten. Anders weglaten.

Hobby’s:

Geef die informatie alleen als het wat toevoegt over jezelf als professional.

Tot slot een laatste tip over een goed cv maken

Maak een arbeidsmarktgericht cv dat van het scherm spat. De tijd dat het cv werd uitgeprint en zorgvuldig gelezen is voorbij. Kom direct tot de kern. Motiveer na je naam en mobiele nummer kort waarom je betreffende branche interessant vindt en waarom het goed bij je eigen capaciteiten en ambities past.

De lay-out moet op het scherm overzichtelijk en gemakkelijk te lezen zijn. Kies dan ook een strak lettertype dat fijn leest. Een goed cv maken vraagt de nodige aandacht en tijd, maar zorgt ervoor dat je kans om uitgenodigd te worden voor een sollicatiegesprek groter wordt. En mocht je nog wat hulp nodig hebben dan is loopbaancoaching misschien iets voor jou.

Aanbevolen voor jou

Loopbaan

Snelle DIY-gids voor zelfontplooiing & zelfontwikkeling

keer bekeken
Leidinggeven

Mijn medewerkers geven me nooit feedback (& dit is waarom!)

keer bekeken
Leidinggeven

Pffft, emoties van medewerkers. Hoe deal ik daarmee?

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe ga je om met iemand die huilt op het werk

keer bekeken
Assertiever worden nu-populair

7 makkelijke gesprekstechnieken om een moeilijk gesprek op de rit te houden

keer bekeken
Burnout

Zo ga je beter stressbestendig met problemen op het werk om

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Deze 3 simpele dingen doen mensen die gelukkig zijn

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe je gemakkelijk loslaat wat andere mensen van je vinden

keer bekeken
Burnout

Bang om burn-out te raken? Met deze 7 tips raak je niet overwerkt

keer bekeken
nu-populair Zelfvertrouwen vergroten

De 25 beste helpende gedachten om te stoppen met negatief denken

keer bekeken

Recente artikelen