Geen zin om te werken? Dit zijn de 5 oorzaken voor te weinig werkplezier
Loopbaan

Geen zin om te werken? Dit zijn de 5 oorzaken voor te weinig werkplezier

Henk Veenhuysen
door Henk Veenhuysen
keer bekeken

Een groot gedeelte van je leven ben je op je werk. Misschien kun je, en wil je, jezelf  meer laten zien wat jij in huis hebt als professional. Kan dat bij jou op je werk? En hoe leuk heb je het daar eigenlijk? Misschien ben je wel ongelukkig in het werk en heb je geen zin om te werken. In dit blog geef ik je de 5 oorzaken die jouw werkplezier in de weg staan en wat je daaraan kunt doen.

1. Je hebt te weinig zelfstandigheid.

Hoeveel zelfstandigheid of autonomie krijg jij eigenlijk op je werk? En hoeveel moeite doe je daarvoor? Van nature ben je waarschijnlijk nieuwsgierig en wil je zelf graag richting geven in je werk en aan je toekomst. Hoe meer zelfstandigheid jij kunt bewerkstelligen in je werk hoe meer werkgeluk je zult ervaren.

25 vragen voor een succesvol sollicitatiegesprek

De voorbereiding op het sollicitatiegesprek is het halve werk. Helemaal als je weet welke vragen er op je afgevuurd worden tijdens het gesprek.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wie te weinig werkplezier ervaart loopt meer risico op een burnout of verlies aan werkplezier

Minder kans op burn-out

Dat verkleint je kans op burn-out aanzienlijk. En het helpt ook je werkgever. Professionals met een hoge mate van autonomie zijn productiever. Heb jij dat allemaal niet op je werk? Dan wordt het tijd om daar iets aan te doen.

Ik had vroeger een leidinggevende die ongeveer het volgende zei: ‘het maakt me niet uit wanneer je het doet en hoe je het doet als het maar af is op het goede moment.’ Ik vond het heerlijk!

Goede afspraken maken

Natuurlijk moet je er goede afspraken over maken met je leidinggevende. Maar dat is jou wel toevertrouwt. Je eigen autonomie of zelfstandigheid kun je op de volgende aspecten vergroten:

  • De taak die je doet. Kies zelf wat je wil doen en/of je laat je mensen zelf kiezen wat ze willen doen.
  • De mogelijkheden om je eigen tijd in te delen. Je wordt niet zozeer beloont op je gemaakte ‘uren’ maar op resultaat.
  • Je deskundigheid centraal stellen. Je bepaalt zelf hoe je je werk doet.

2. Je hebt onvoldoende groei mogelijkheden 

Wel eens gehoord van FLOW? Ik noem het een soort van geluk-stofje voor de professionals die top is in zijn of haar vak. Je vergeet de wereld een beetje om je heen, je bent volledig gefocussed en je kunt al je deskundigheid, expertise en kennis in het werk benutten. Je voelt je er kei-lekker bij.

Flow maakt je alert

Als gevolg van FLOW voel je je sterk en efficiënt, alert en op de top van je kunnen. Het werk gaat als het ware vanzelf. Gaaf! Als je werkgever je op een goede manier helpt in je persoonlijke ontwikkeling dan wordt de kans voor jou veel groter om in FLOW te komen.

Dat kan bijvoorbeeld om je de gelegenheid te bieden om beter te worden in wat je al goed kan. In plaats van je naar een cursus te sturen om iets te leren wat je niet zo goed kan en wat er waarschijnlijk ook nooit in zal zitten. Dat wil je toch niet?

blog gaat verder na de foto

geen zin om te werken
‘Wie te weinig werkplezier ervaart loopt meer risico op een burn-out of bore-out.’

3. Geen zin om te werken door te weinig zingeving 

Mensen werken extra hard voor een doel buiten zichzelf, je intrinsieke motivatie dus. Het wordt ook wel ‘purpose’ genoemd. Als dat ontbreekt kan het allemaal wat plichtmatig worden.

Voorbeeld:

Bedrijven als Tony’s Chocolonely (heerlijke chocola trouwens 😉) of Tesla hebben een ding gemeen. Het zijn bedrijven met een buitengewoon sterke purpose. Natuurlijk willen ze geld verdienen, dat is nodig om als business overeind te blijven. Maar ze willen vooral ook goed doen in de wereld.

Intrinsieke motivatie

Mensen die intrinsiek gemotiveerd worden, leggen evenveel nadruk op hun eigen doelen als op doelen buiten zichzelf. Als je als professional door je werkgever in staat wordt gesteld om ook een bijdrage aan de samenleving te leveren dan zorgt dat voor een verhoogde motivatie om te werken. Iets uit jezelf geven en bereid zijn te delen maakt mensen gelukkig.

Je gaat een stapje verder

Gelukkige mensen doen dingen op hun werk die verder gaan dan hun taakomschrijving (bijvoorbeeld een collega helpen ondanks hoge werkdruk). Een bijdrage leveren aan het grotere geheel kan een welkome afwisseling zijn van je eigen sores en gepieker, omdat je je aandacht op iets anders richt.

4. Geen leuke collega’s

Het hebben van goede relaties (thuis en op je werk) is misschien wel het belangrijkste voor ons werkgeluk. Het is een soort van 2-way-street; je wordt gelukkig van relaties en als je gelukkig bent heb je meer kans op leuke en interessante relaties.

Om gelukkig te zijn is het belangrijk om te blijven werken aan deze drie dingen:

Sociale steun op het werk

Een van de belangrijkste functies van sociale banden is het feit dat zij in moeilijke tijden sociale ondersteuning bieden. Sociale steun kan zorgen voor een buffer tegen financiële onzekerheid en stress. Tevens helpt sociale steun (op het werk) mensen bij het stellen van doelen, het bereiken van doelen en het behouden van doelen. Mensen met een sterk sociaal netwerk zijn gezonder en leven langer.

5. Je bent fysiek en mentaal niet helemaal fit

Wanneer je fit bent, heb je meer energie en meer veerkracht. Voldoende slaap, gezonde voeding, vermijding van langdurige stress en voldoende beweging zijn allemaal ingangen voor een gezond en fit leven.

Als je (mentaal) veerkrachtig bent dan heb je deze kenmerken:

  1. Je hebt een uitgebalanceerde blik op het leven. Je staart je niet blind op het negatieve.
  2. Je hebt doorzettingsvermogen en zelfdiscipline, ook bij tegenslag.
  3. Je hebt zelfvertrouwen en een sterk geloof in je eigen mogelijkheden en capaciteiten.
  4. Je snapt dat je voor de meeste gebeurtenissen in je leven zelf verantwoordelijk bent.

Tips voor meer werkplezier

Wanneer je goede coping strategieën hanteert, kun je makkelijker omgaan met tegenslag. Je bent minder snel uit het veld geslagen en voelt je over het algemeen gelukkiger. Er is dan een betere basis voor werkplezier.

Goede coping strategieën zijn bijvoorbeeld:

  1. Pak zaken waar je tegenaan loopt op een actieve manier aan. Dat betekent: iets doen! Denk er eerst even na en pak het dan stapsgewijs aan.
  2. Gek genoeg kan het ook verstandig zijn om niet teveel focus te leggen op het probleem. Alles wat aandacht krijgt groeit. Misschien kan afwachten daarom ook een goede strategie zijn.
  3. Uit je emoties, krop het niet op maar doe dit respectvol en op de juiste manier.
  4. Je kunt jezelf rustig maken / oppeppen met geruststellende gedachten.

In het kort

Oorzaken van te weinig werkplezier:

  1. Te weinig zelfstandigheid

  2. Onvoldoende groeimogelijkheden

  3. Je ervaart te weinig zingeving

  4. Je hebt geen leuke collega’s

  5. Je bent fysiek en/of mentaal niet helemaal fit

Werkplezier in Nederland

Hoe zit het eigenlijk met jouw werkplezier? Ben jij (on)gelukkiger dan de rest van Nederland of heb je te weinig zin om te werken? Check deze grafiek (bron: Steda)

Werkgeluk
Plezier in het werk

25 vragen voor een succesvol sollicitatiegesprek

De voorbereiding op het sollicitatiegesprek is het halve werk. Helemaal als je weet welke vragen er op je afgevuurd worden tijdens het gesprek.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Aanbevolen voor jou

Assertiever worden

6 top manieren om dank je wel te zeggen in een e-mail

keer bekeken
Assertiever worden

6 awesome ways to say thank you in an email

keer bekeken
Loopbaan

Quick DIY guide for personal growth

keer bekeken
Loopbaan

Snelle DIY-gids voor zelfontplooiing & zelfontwikkeling

keer bekeken
Leidinggeven

My co-workers never give me feedback (& here’s why!)

keer bekeken
Leidinggeven

Mijn medewerkers geven me nooit feedback (& dit is waarom!)

keer bekeken
Leidinggeven

Pffft, emotions of employees. How do I deal with that?

keer bekeken
Leidinggeven

Pffft, emoties van medewerkers. Hoe deal ik daarmee?

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

How to deal with someone crying at work

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe ga je om met iemand die huilt op het werk

keer bekeken

Recent articles