verborgen vacatures
Loopbaan

Jouw droombaan is beter te vinden in de verborgen vacatures

Vivian Braat
door Vivian Braat
1046 keer bekeken

De zichtbare vacatures zijn maar een deel van de beschikbare banen die er daadwerkelijk zijn. Functies die op een andere manier worden ingevuld, worden verborgen vacatures’ genoemd. In dit artikel 4 manieren om de verborgen vacatures in jouw voordeel zichtbaar te maken. Dat kun je gewoon zelf doen.

Een baan zoeken is niet eenvoudig, Traditioneel zijn er verschillende manieren waarop je dit kunt doen:

  • Internet: allerlei websites bieden een overzicht van duizenden vacatures.
  • Kranten: zeker de zaterdagkrant staat er vol mee.
  • Sociale media: Steeds meer bedrijven laten via deze weg weten dat ze vacatures hebben.

Deze vacatures zijn zichtbaar voor iedereen. En het nadeel daarvan, is dat je een van de vele sollicitanten bent. Dit kost tijd, energie en vaak ook afwijzingen waar je niet vrolijk van wordt. Kan dat niet anders?

Hoe kom je verborgen vacatures op het spoor?

Door te netwerken

De vraag is niet óf je moet netwerken, maar hóe je dat moet doen. Iedereen heeft een netwerk en maakt daar gebruik van. Als je bijvoorbeeld lekkage hebt in huis, vraag je toch ook eerst de buurvrouw of ze een goede loodgieter weet?

Netwerken is lijntjes uitgooien, maar er wordt zeker niet altijd meteen gehapt. Dat hoeft ook niet. Netwerken doe je voor de lange termijn. Omdat het voor werkgevers duur en tijdrovend is om een sollicitatieprocedure van begin tot het eind uit te voeren, zullen ze de voorkeur geven aan een kortere route.

Ze vragen bijvoorbeeld aan hun medewerkers of ze nog iemand weten voor een bepaalde functie. Als jij dit dan op kan pikken via je netwerk, heb je een verborgen vacature te pakken.

Door je in te schrijven bij verschillende bureaus

(Uitzend)bureaus zijn er al lang niet meer alleen voor tijdelijke banen voor lager en middelbaar geschoolden. En ook het uitlenen van mensen is niet meer hun enige activiteit. Er zijn ook uitzendbureaus die zich hebben gespecialiseerd in vaste en tijdelijke banen op mbo-en hbo/wo-niveau.

Ze zijn er inmiddels in vele soorten en maten. Naast algemene uitzendbureaus zijn er ook die zich hebben gespecialiseerd in specifieke beroepsgroepen en functies, variërend van bureaus voor ICT’ers tot bureaus voor fysiotherapeuten, doktersassistenten en logopedisten.

Veel grote bedrijven werken samen met een uitzendorganisatie. Via die weg kan je een voet tussen de deur krijgen en je eigen netwerk uitbreiden.

Door gebruik te maken van de sociale media

Als je een baan zoekt kunnen sociale media je op drie manieren helpen. Je kunt gevonden worden door werkgevers, je kunt zelf werkgevers zoeken en je kunt van jezelf een merk maken.

Ten aanzien van die laatste bedoel ik dat je goed laat zien wie je bent, wat je doet en wat je zoekt. Besteed tijd en aandacht aan het opstellen van een interessant en volledig profiel, het loont de moeite! De drie belangrijkste sociale media zijn Facebook, Twitter en Linkedin.

Door een open sollicitatie

Met een open sollicitatie (en bijbehorend cv) reageer je niet op een advertentie of een openstaande vacature. Je solliciteert, omdat je graag bij een bedrijf of organisatie wilt werken. Dit middel lijkt een beetje op schieten met hagel, maar kan zeer goed uitpakken.

Zeker als je het goed aanpakt, dus door helder, bondig en onderscheidend te zijn. Wordt je uitgenodigd voor een gesprek? 

Het vergt een dosis pro-activiteit en misschien wat ondersteuning om een massa sollicitanten, die azen op jouw favoriete werk, voor te blijven, maar het is de investering meer dan waard als de baan uiteindelijk in je schoot valt! Dus benut de mogelijkheid om de verborgen vacatures te ontdekken.

Gratis download

25 vragen voor een succesvol sollicitatiegesprek

25 vragen voor een succesvol sollicitatiegesprek

De voorbereiding op het sollicitatiegesprek is het halve werk. Helemaal als je weet welke vragen er op je afgevuurd worden tijdens het gesprek. In deze checklist krijg je 25 vragen op een presenteerblaadje aangereikt.

  • 25 handige zinnetjes om je voor te bereiden op je sollicitatiegesprek.
  • Praktisch en direct te gebruiken voor je loopbaan.
  • Plus elke maand handige tips om beter te worden in je werk
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Aanbevolen voor jou

Zelfvertrouwen vergroten

Hoe je gemakkelijk loslaat wat andere mensen van je vinden

581 keer bekeken
Burnout

Bang om burn-out te raken? Met deze 7 tips blijf je beter in balans

2303 keer bekeken
nu-populair Zelfvertrouwen vergroten

De 25 beste helpende gedachten om te stoppen met negatief denken

5588 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Meer rust en minder stress door je te onthechten

1795 keer bekeken
Leidinggeven

Ongevraagd advies geven helpt nooit. Deze 7 wetten werken wel.

3304 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Help, ik ben te perfectionistisch. Hoe kan ik dat loslaten?

8116 keer bekeken
Communicatie nu-populair

5 slimme taktieken om je bila gesprek een boost te geven

26640 keer bekeken
Assertiever worden

Meer balans in werk en privé? 5 praktische ideeën om dat te doen

2567 keer bekeken
Loopbaan

goede CV maken? Met deze structuur meer kans op een nieuwe job

3787 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Het perfecte recept om overeind te blijven in een lastig gesprek

5164 keer bekeken

Recente artikelen