Een goed CV maken? Hoe doe ik dat in 3 gemakkelijke stappen.

Een goed CV maken? Hoe doe ik dat in 3 gemakkelijke stappen.
Vivian Braat
Door Loopbaancoach bij IK overtref me
5961 Views

Als een van de vele werkzoekenden, weet je dat bedrijven overstroomd worden met brieven en cv’s op het moment dat ze een vacature publiceren. Een originele cv maken die opvalt is anno vandaag een enorme uitdaging. Ik ga je daar een beetje mee helpen met dit artikel.

Met kreten red je het niet

Tegenwoordig ga je het met inhoudelijke kreten als flexibel, enthousiast , pro-actief of betrokken niet meer redden. Ze worden zo veel gebruikt, dat ze nietszeggend zijn geworden. Ook vage uitspraken als een spin in het web, op zoek naar een nieuwe uitdaging,  geen 9 tot 5 mentaliteit of out-of-the box denken, zijn niet meer onderscheidend.

Wat dan wel?

Hoe creatief mag je worden? Ik zie cv’s in de vorm van een gitaar, monopolyspel of stripverhaal voorbij komen. Ook zie ik cv’s met tabellen, grafieken en tijdlijnen. Hartstikke leuk natuurlijk, maar is het ook effectief?

je cv speelt een cruciale rol

Toch speelt ook vandaag de dag, je cv een cruciale rol bij netwerken en solliciteren. Het geeft immers een beeld van wie jij bent, afgestemd op de door jou gewenste functie, en het is gericht op het werk wat jij wilt gaan doen.

Als je wilt dat jouw cv opvalt, en uit de stroom gehaald wordt voor de volgende ronde in het sollicitatieproces, zijn er een aantal gouden tips, inclusief een goed idee voor het opstellen van je cv. Hier komen ze:

1. Een goede cv opstellen betekent steeds aanpassen.

Een cv is geen statisch document. Schaaf hem voor elke nieuwe sollicitatie bij. Dan heb je ook gelijk een goede bron voor je elevator pitch. Leg in je cv de focus op de zaken die worden gevraagd. Laat weg wat niet relevant is voor de functie.

Het is niet nodig indruk te maken met ervaringen die niet relevant zijn voor deze functie. Sluit in je bewoordingen aan bij de doelstellingen en de toon van het bedrijf (zakelijk of juist creatief? Breedsprakig of to the point?).

2. Een recruiter moet jouw cv kunnen scannen.

Maak je cv dan ook nooit langer dan twee A4-tjes. De eerste pagina is daarbij doorslaggevend. Bedenk dat een creatief opgestelde cv moeilijk te scannen is. Gebruik niet te kleine letters. Prop niet te veel tekst op elkaar. Een recruiter wil met één snelle blik je cv kunnen scannen.

 • ‘Maak je cv recruitbot proof met de 10 – 15 meest gangbare keywords uit jouw branch’

  Een goed CV maken? Hoe doe ik dat in 3 gemakkelijke stappen.

3. Maak je cv recruitbot proof.

Recruitment is inmiddels steeds meer gedigitaliseerd en gerobotiseerd. De recruitbot herkent enkel de opbouw van een standaard cv. Dit heeft grote impact op de manier waarop cv’s worden gelezen en geselecteerd.

Keywords zijn essentieel

Maak daarom je cv leesbaar en overzichtelijk. Maak gebruik van gangbare keywords uit je vakgebied. De goede keywords zijn in essentie de top 10-15 van woorden die meestal in jouw branche gebruikt worden.

Sluit aan bij het vakjargon

Sluit bijvoorbeeld aan bij het vakjargon van de betreffende baan. De opmaak van de tekst verdwijnt in het systeem. Er wordt alleen gekeken naar:

 • werkervaring,
 • opleiding,
 • contactinformatie en
 • competenties.

De kans is dus groot dat niet alle inhoud uit je originele cv wordt meegenomen. Wil je toch die gitaar of dat monopolyspel als cv, bedenk dat je dan in ieder geval deze drie tips niet uit het oog verliest.

Ok, leuk die tips over een cv maken, hoe doe ik dat dan?

Een technisch goede cv maken is een belangrijke stap in je sollicitatie. Het curriculum vitae (cv) is jouw visitekaartje voor een toekomstige werkgever. Het beschrijft een kort en feitelijk overzicht van je kennis en werkervaring in het verleden, aangevuld met een persoonlijk profiel dat toekomst gericht is.

Hoe bouw je jouw verhaal en jouw doel om tot het meest effectieve cv? Hoe kies je de juiste woorden en waar leg je de nadruk op? > Lees verder

25 vragen voor een succesvol sollicitatiegesprek

Gratis download

De voorbereiding op het sollicitatiegesprek is het halve werk. Helemaal als je weet welke vragen er op je afgevuurd worden tijdens het gesprek. In deze checklist krijg je 25 vragen op een presenteerblaadje aangereikt.

 • 25 handige zinnetjes om je voor te bereiden op je sollicitatiegesprek.
 • Praktisch en direct te gebruiken voor je loopbaan.
 • Plus elke maand handige tips om beter te worden in je werk
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mijn diensten:

En verder:

Stuur me een email  |  Inschrijven nieuwsbrief  |  Over Henk  |  Wat klanten ervan vinden

Vivian Braat
Loopbaancoach bij IK overtref me
AANBEVOLEN ARTIKELEN