leuker werk
Loopbaan

Leuker werk met deze 9 inspirerende actie-tips.

Henk Veenhuysen
door Henk Veenhuysen
keer bekeken

In de afgelopen jaren heb ik op allerlei manieren ervaren hoe mensen vorm geven aan hun ontwikkeling. De belangrijkste? success is not about who you are, but about what you do. Lees de 9 actie-tips om te doen. Zo krijg je leuker werk!

Ik ontdekte 9 belangrijkste succesfactoren voor een goede professionele ontwikkeling en vooral wat werkt. Deze (negen) succesfactoren wil ik graag met je delen in de vorm van 9 actie-tips. Moet je ze alle negen doen? Dat mag maar is zeker niet noodzakelijk! Probeer er gewoon eens één uit.

25 vragen voor een succesvol sollicitatiegesprek

De voorbereiding op het sollicitatiegesprek is het halve werk. Helemaal als je weet welke vragen er op je afgevuurd worden tijdens het gesprek.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Actie-tip #1: Wat is je richting?

Als je zelf wilt ontwikkelen is het handig om een idee hebben waarheen je jezelf wilt ontwikkelen, zeg maar: je leerdoel. Dat kan klein zijn of dat kan groot zijn. Maakt niet uit. Zolang je maar een richting hebt. En zolang je richting maar in overeenstemming is met je persoonlijke waarden. Wees niet te bang om je richting bij te stellen en kies vooral iets waar je goed in bent en nog beter in wil worden!

Actie-tip #2: Wat laat je zien?

Onderneem actie. Wil je iets….dan moet je allereerst actie ondernemen. Acties brengen je doel dichterbij. Als je niets doet, gebeurt er ook niets. Als je een actie onderneemt, komt er op z’n minst beweging. Wellicht nog niet helemaal hoe jij het wilt. There is no trying, there is only doing ….

Actie-tip #3: Kun je het anders doen?

Keer 180 graden om. Brengt de eerdere actie niet het gewenste resultaat dan moet je een andere actie ondernemen. In het geval dat je ontevreden bent, is er maar een conclusie mogelijk, je moet het anders doen. Dezelfde acties geven hetzelfde resultaat. Andere acties geven een ander resultaat. Doe het dus anders.

Actie-tip #4: Wat heb je geleerd?

Kijk terug en leer. Je kunt alleen maar leren van je acties als je een attitude ontwikkelt van continue evaluatie en reflectie. Nadat je een actie hebt uitgevoerd kun je dit het beste evalueren door te kijken hoe het is gelopen. Vergeet ook niet om te vragen hoe de ander het ervaren heeft. You might learn something …

Actie-tip #5: Wat zijn je overtuigingen?

Word bewust van je overtuigingen en verander de overtuigingen die je dwars zitten. Onze manier van leven wordt voor het merendeel bepaald door onze overtuigingen. Een overtuiging is “een zogenaamd feit gebaseerd op een idee”. Een overtuiging van velen is bijvoorbeeld dat “veranderen heel moeilijk is”. Persoonlijke ontwikkeling heeft de overtuiging dat je kan veranderen. Wat zijn jouw “onlosmakelijke” overtuigingen en nog belangrijker durf je ze onder ogen te zien, er anders naar te kijken of misschien zelf wel te veranderen?

Actie-tip #6: Hoe lastig maak je het jezelf?

Maak het jezelf soms gewoon eens lastig. Als je andere acties onderneemt dan gewoonlijk stap je uit je comfortabele zone. Dat kan gepaard gaan met heftige gevoelens en gedachten. Vooral zal je gaan twijfelen. En twijfel kan weer zorgen dat je teruggaat naar je oude manier. Hoe merk je dat je uit je comfortzone stapt? Je vindt het spannend, bent benieuwd of het je gaat lukken of je twijfelt misschien nog even, allemaal prima. Misschien dat Mario Andretti (Formule 1 coureur) je kan helpen. Hij zei: If you think you have everything under control you’re just not driving fast enough.

Actie-tip #7: Kun je doorgaan?

Geef niet (te snel) op. Passie, enthousiasme en leuker werk ontstaat niet zomaar. Mensen geven makkelijk op. Onder andere omdat uit de comfort zone stappen met allerlei heftige gevoelens gepaard gaat. Groei is niet makkelijk. Niemand zegt dat het makkelijk is. Wat zou je er mee verliezen als je nog iets langer door gaat? Maak met jezelf een afspraak hoe lang je het minimaal volhoudt.

Actie-tip #8: Hoe onafhankelijk ben je?

Stel je onafhankelijk op. Misschien pieker je wel eens over wat andere mensen denken of tegen je zeggen. Waarom zou je denken dat de ander jouw koers beter weet dat jijzelf? Hun ideeën aanhoren kan geen kwaad. Echter denk er dan zelf over na en besluit wat jij er zelf van vindt. Wees bewust van je eigen waarden en overtuigingen en laat je leiden door deze waarden en overtuigingen en vooral ook wat goed voor jou is.

Actie-tip #9 Welke (kleine) stap ga je zetten voor leuker werk?

Maak morgen een klein zichtbaar stapje. Ik merk dat sommige mensen hun lat hoog leggen. Daar is niets op tegen …maar realiseer je dan dat deze hoge lat pas op langere termijn zal worden verwezenlijkt. Veranderingen gaan niet altijd snel. ons advies: Maak morgen een klein stapje in de goede richting. Dat geeft je inspiratie, vertrouwen en uiteindelijk leuker werk.

25 vragen voor een succesvol sollicitatiegesprek

De voorbereiding op het sollicitatiegesprek is het halve werk. Helemaal als je weet welke vragen er op je afgevuurd worden tijdens het gesprek.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Aanbevolen voor jou

Loopbaan

Quick DIY guide to self-development & self-development

keer bekeken
Loopbaan

Snelle DIY-gids voor zelfontplooiing & zelfontwikkeling

keer bekeken
Leidinggeven

Mijn medewerkers geven me nooit feedback (& dit is waarom!)

keer bekeken
Leidinggeven

Pffft, emoties van medewerkers. Hoe deal ik daarmee?

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe ga je om met iemand die huilt op het werk

keer bekeken
Assertiever worden nu-populair

7 makkelijke gesprekstechnieken om een moeilijk gesprek op de rit te houden

keer bekeken
Burnout

Zo ga je beter stressbestendig met problemen op het werk om

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Deze 3 simpele dingen doen mensen die gelukkig zijn

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe je gemakkelijk loslaat wat andere mensen van je vinden

keer bekeken
Burnout

Bang om burn-out te raken? Met deze 7 tips raak je niet overwerkt

keer bekeken

Recent articles