Hoe zorg je dat anderen (harder) voor je gaan werken?

harder werken
Henk Veenhuysen
Door Senior coach
4365 Views

Daan is programma manager. Hij organiseert en regelt graag. Daan werkt voor een zorginstelling en is verantwoordelijk voor het managen en coördineren van de inrichting van een aantal nieuwbouw panden. Een heel leuk project met grote belangen, strakke deadlines en heel veel mensen die aangestuurd moeten worden om hun deel op tijd en naar behoren op te leveren.

Daan is energiek, zakelijk en… ongeduldig. Als hij wat vraagt van mensen, dan verwacht hij ook dat ze het doen – en niet pas over een paar maanden, maar nú!

Financiële analyses

En dat gebeurt dus niet altijd. Daan heeft bijvoorbeeld heel veel moeite met Tineke. Tineke zit op de afdeling Financiën en helpt Daan door financiële analyses te maken. Maar op de een of andere manier levert ze nooit op tijd de rapportages aan, of ze besteedt er overduidelijk te weinig tijd aan. Daan stopt veel tijd in het goed houden van de relatie met haar. Uitgebreid vraagt hij hoe haar weekend was en hoe het met haar gaat. Helaas helpt het niet om een betere service te krijgen van Tineke.

Slecht onderbouwde beslissingen

Doordat Daan het niet voor elkaar krijgt om Tineke te laten doen wat ze moet doen, komt hij in de problemen met zijn project. Daan moet beslissingen van de directie voorbereiden – en daar heeft hij de rapportages van Tineke voor nodig. Zonder die rapportages komt de voortgang van het project in het gedrang. Of nog erger: worden er beslissingen genomen die financieel niet goed zijn onderbouwd.

Hoe dan wel?

Wat moet Daan doen om zijn rapportage op tijd te krijgen? Hij moet zijn onderhandelvaardigheden aanspreken. Onderhandelen doe je per slot van rekening wanneer je iets wilt van een ander, waarbij tegenstrijdige belangen een rol spelen.

Daan is goed op weg door aandacht te hebben voor de relatie met Tineke. Maar hij hoeft niet uitgebreid met haar te praten over haar privéleven. Hij kan beter aandacht besteden aan haar professionele leven. Dat doet hij door zich in haar problemen te verplaatsen.

Onderhandeltips voor Daan

 • Neem het niet persoonlijk wanneer anderen niet doen wat je van ze vraagt. Ga ervan uit dat er een goede reden voor is (die niets met jou te maken heeft)
 • Onderhandel over prioriteiten met de leidinggevenden. Vaak zitten medewerkers klem tussen verschillende eisen. Daar kunnen ze zelf niet zoveel aan veranderen. Maar jij wel! Door prioriteiten met hun manager af te stemmen.
 • Verplaats je in de ander: hoe is het voor hem of haar?
 • Vraag je af of en hoe je de ander kunt helpen (zonder alles zelf te gaan doen natuurlijk) Zie het meer als het pad voor hen effenen.
 • Stel vragen! Wat zorgt ervoor dat ze hun werk niet doen?
 • Volhard in het opvolgen: “je zou die rapportages opleveren. Ik heb ze nog niet. Wanneer krijg ik ze?”
 • Maak duidelijke afspraken

Zo bereik je je doelen – met behulp van anderen en zonder alles zelf te doen.

Veel succes!

25 handige zinnetjes om te coachen op je werk

In veel gevallen kom je op je werk in een coach-situatie terecht omdat een medewerker om hulp vraagt. Natuurlijk wil je helpen. Met deze 25 resultaatgerichte vragen komt je medewerker gegarandeerd een stap verder.

 • Help je medewerker op een constructieve wijze
 • Direct te gebruiken in de praktijk
 • Plus elke maand handige leidinggevende tips
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
25 tips coachen coaching
AANBEVOLEN ARTIKELEN

Reageren

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *