gedrag veranderen
Leidinggeven

Gedrag veranderen in 40 dagen? Kan dat echt?

Henk Veenhuysen
door Henk Veenhuysen
keer bekeken

Veel experts zeggen dat gedragsverandering niet eenvoudig is en vaak tergend langzaam verloopt. Je zou er bijna niet aan willen beginnen. Het goede nieuws? Het kan! En je hoeft er geen Einstein voor te zijn.

Gedragsverandering, je zou er bijna niet aan willen beginnen, gedrag is nu eenmaal complex en weerbarstig. Was er maar een knopje waarop je kon drukken en poef!! De verandering is daar.

De 25 beste vragen om te coachen op je werk

Soms vraagt een medewerker of collega om hulp. Natuurlijk wil je helpen. Met deze 25 resultaatgerichte coachvragen komt je medewerker, collega gegarandeerd een stap verder.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat veel experts niet weten is dat individueel gedrag en ook collectief gedrag eigenlijk vrij eenvoudig is om te veranderen. Je moet alleen wel even weten wat je doet….. Het goede nieuws? Je hoeft er geen Einstein voor te zijn.

Gedragsverandering is niet alleen succesvol, maar ook betrekkelijk snel te realiseren. Dat is tenminste de conclusie die de Amerikaanse hoogleraar John Norcross op basis van dertig jaar studie naar duizenden pogingen tot ´zelfverandering´ heeft gedaan.

Het gaat hier om pogingen die mensen zelfstandig ondernemen om met bepaald gedrag te stoppen (roken, drinken, eten), om nieuwe gedrag aan te leren (gezonde leefstijl, beweging), om betere relaties te vormen en om gelukkiger te worden.

Volgens Norcross is het mogelijk om ieder gewenst gedrag binnen korte tijd (40 dagen) te vertonen. Je moet je dan wel een vijftal vaste stappen volgen en de daarbij behorende interventies toepassen. De vijf door Norcross onderscheiden stappen zien er als volgt uit:

Stap 1: emotionele kickstart

Alles begint allemaal met de realisatie van een emotionele kickstart. Emoties zijn de motor van verandering. Om succesvol te kunnen veranderen, moet je het écht willen en positieve verwachtingen hebben.

Cruciaal is dat je in je eigen mogelijkheden gelooft. Ook is het belangrijk dat je positief tegenover de verandering staat en enig optimisme over een goede afloop hebt.

Stap 2: mentale voorbereiding

De tweede veranderstap is een gedegen mentale voorbereiding. Begin niet zomaar lukraak met veranderen. Maak liever pas op de plaats en beantwoord een paar cruciale vragen. Wat wil je precies bereiken? Hoe ziet het veranderde gedrag er concreet uit? Wie gaat je bij je gedragsverandering helpen en ondersteunen? Wat is een geschikte omgeving om de gedragsverandering te laten plaatsvinden?

Stap 3: ervoor gaan

Wanneer het goede gevoel er is en je weet wat je wilt bereiken, is het tijd om in actie te komen. Het gaat erom dat je jezelf oud gedrag afleert en nieuw gedrag aanleert. Al doende kun je zien wat werkt en wat niet. Maak de verandersprong niet te groot.

Knip de verandering op in kleine stukjes en probeer die achtereenvolgens op kortcyclische wijze te realiseren. Maak de kloof tussen nu en straks stelselmatig kleiner. En streef niet naar perfectie. Het gaat om experimenteren, leren en realiseren – dat is de trits waarmee je je gedrag effectief kunt veranderen.

Stap 4: doorzetten

Tegenslagen horen nu eenmaal bij veranderingen. Je moet je er alleen niet door van de wijs laten brengen en proberen om de draad zo snel mogelijk weer op te pakken. Hierbij kun je verschillende technieken gebruiken: het vermijden van onnodige risico’s, het afwijzen van dingen die je van je gekozen pad kunnen brengen, het breken met ‘foute’ vrienden en ga zo maar door.

Stap 5: gedragsverandering vasthouden

De vijfde en laatste veranderstap heeft betrekking op het vasthouden van de verandering. Veranderen is geen project, maar een proces. Zorg ervoor dat het aanvankelijke enthousiasme niet wegebt, maar behouden blijft.

Is dit dan het ei van columbus?

Wie denkt hiermee het “ei van” gevonden te hebben, heeft het mis. Hoewel het om een bewezen methode gaat, zijn er wel wat kritische noten. 1 daarvan is dat Norcross zich richt op individuele, persoonlijke gedragsverandering en niet op de organisatorische gedragsverandering.

De moeilijkheidsgraad van collectieve gedragsverandering ligt zeker hoger. Wel even iets om aan te denken als je als leidinggevende hier mee wilt starten.

Daar staat tegenover dat je bij collectieve gedragsverandering gericht gebruik kunt maken van de kracht van de massa: ‘sociale besmetting’, netwerkvorming en collectieve leerprocessen leiden ertoe dat collectieve veranderingen veel sneller kunnen verlopen. Je kunt bijvoorbeeld de positieve energie van ´koplopers´ gebruiken om versneld in beweging te komen.

Ook kun je volgers op verschillende manieren stimuleren om zich bij leiders of koplopers aan te sluiten. Mits je de stappen en de daarbij behorende interventies herdefinieert en bijstelt, kun je ook in organisaties binnen korte tijd echte ´veranderslagen´ maken.

De 25 beste vragen om te coachen op je werk

Soms vraagt een medewerker of collega om hulp. Natuurlijk wil je helpen. Met deze 25 resultaatgerichte coachvragen komt je medewerker, collega gegarandeerd een stap verder.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Aanbevolen voor jou

Assertiever worden

6 top manieren om dank je wel te zeggen in een e-mail

keer bekeken
Assertiever worden

6 awesome ways to say thank you in an email

keer bekeken
Loopbaan

Quick DIY guide for personal growth

keer bekeken
Loopbaan

Snelle DIY-gids voor zelfontplooiing & zelfontwikkeling

keer bekeken
Leidinggeven

My co-workers never give me feedback (& here’s why!)

keer bekeken
Leidinggeven

Mijn medewerkers geven me nooit feedback (& dit is waarom!)

keer bekeken
Leidinggeven

Pffft, emotions of employees. How do I deal with that?

keer bekeken
Leidinggeven

Pffft, emoties van medewerkers. Hoe deal ik daarmee?

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

How to deal with someone crying at work

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe ga je om met iemand die huilt op het werk

keer bekeken

Recent articles