functioneringsgesprek
Leidinggeven

Gaap….. jaargesprek. Onthul dit jaar het geheim van je medewerkers.

Henk Veenhuysen
door Henk Veenhuysen
keer bekeken

Ben je het jaargesprek zat? Doe het dan anders en neem het voortouw om het geheim van je medewerkers te onthullen. Je zou prettig verrast kunnen worden….

“Het is weer de tijd van de jaargesprekken. Zucht …… kan dat nou niet eens anders” sprak Anke (teamleider). Ze rondde zojuist haar gesprek bij me af en deze opmerking kwam nog even met een besmuikt gevoel van irritatie naar buiten.

De 25 beste vragen om te coachen op je werk

Soms vraagt een medewerker of collega om hulp. Natuurlijk wil je helpen. Met deze 25 resultaatgerichte coachvragen komt je medewerker, collega gegarandeerd een stap verder.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ik had haar namelijk gevraagd of ze vandaag nog iets “leuks” ging doen ….. Oeps …. Natuurlijk wil ze dit goed doen maar ja, jaarlijks blijkt het een herhaling van zetten te zijn.

Gaap 1. Jaargesprek is BOHICA

Voor velen van jullie zijn deze jaar-gesprekken een soort van liedje wat je elke jaar weer hoort. Eigenlijk kun je de uitkomst nu al voor een groot gedeelte op papier zetten. Dus waar doe je het eigenlijk voor? Een kwartiertje bij elkaar gaan zitten over die laatste 10% is toch net zo goed voldoende? Maar zo werkt het niet.

BOHICA: Bend over here it comes again

Dus je doet maar weer lekker mee. Het plaatje is weer rond, de gebruikelijke doodslaande discussies zijn gevoerd en dat is dan ook maar weer gebeurd, over tot de orde van de dag… But no energy …

Gaap 2. Maak je niet dik …

Waarom zou je je druk maken? De plannen worden namelijk toch weer achterhaald door de harde werkelijkheid en nieuwe ontwikkelingen. Maar ja, waar ga je dan als manager je voldoening uit halen als het gaat om de jaargesprekken.

Misschien is het een idee om het talent te benutten van je medewerkers waar je toch al voor betaald. Het benutten van talent zorgt er bijvoorbeeld voor dat je mensen met hart voor de zaak blijven werken. Dit voor elkaar krijgen is natuurlijk net even ietsje meer dan een planningsgesprekje op vrijdagmiddag.

Het geheim van je medewerkers

Benut het talent van je mensen waar je toch al voor betaald

Meer betekenis aan je werk geven doe je naar mijn smaak niet door harder te gaan werken. Je kunt dit wel doen door het talent wat je medewerkers hebben in te zetten op de doelen die je organisatie graag wil bereiken. Dat geeft voldoening!

In plaats van het zoveelste project gaat het dan in het jaargesprek over alle capaciteiten die je medewerkers kunnen bieden en waar ze ook warm voor lopen. Hoe doe je dat dan, dat koppelen van het talent van je mensen aan de doelen van jouw club? Volg het pad van de wijsheid.

Het pad van de wijsheid

Het pad van de wijsheid bevat drie eenvoudige stappen. Je koppelt met behulp van deze stappen het talent van je medewerkers aan het jaarplan. Het talent van je medewerkers wacht namelijk op een kans om benut te worden.

1. Ontdek het talent
Vraag je medewerkers, voorafgaand aan het jaargesprek, wat zij beschouwen als hun natuurlijke talenten. Voor sommigen is dat gesneden koek, voor anderen wat lastiger. Daarom twee vragen om je medewerkers op een spoor te zetten:

  • Welk compliment krijg je met enige regelmaat waarvan jij zegt: “pffft, makkie”? Zonder dat je er erg in hebt is dit waarschijnlijk een talent, want jij kunt het zonder moeite en een ander vindt het bijzonder en ingewikkeld.
  • Waar irriteer jij je aan bij anderen? Je vraagt je werkelijk af waarom ze niet beter kunnen. 10 tegen 1 dat het hier om een onmiskenbaar talent van je gaat wat jij kunt inzetten en een ander veel minder of niet.

Bedenk bij het beantwoorden van deze vragen dat voor je medewerkers hun talenten waarschijnlijk de gewoonste zaak van de wereld zijn. Het zijn de dingen die ze moeiteloos doen en daarom soms zo lastig te herkennen zijn.

Deze talenten of capaciteiten bevinden zich op allerlei niveaus: dingen die je doet, gedachtes die je hebt, oplossingen die je bedenkt, situaties die je aanvoelt, dingen die je opvallen etc.

2. Exploreer het talent

Vertaal, samen met je medewerker, de talenten die hij/zij gevonden hebben naar wat je ermee kunt betekenen voor anderen. Hoe kun je het benutten voor jouw organisatie? (klant, collega, cliënt, medewerker).

  • Voorbeeld 1: Een talent is het snel signaleren dat mensen het ergens niet mee eens zijn. Dit kan benut worden voor een effectiever MT-overleg, eenvoudig door de signalering uit te spreken en de ander te vragen om een reactie.
  • Voorbeeld 2: Het vanzelfsprekend vanuit een helicopterview kijken, kan bijvoorbeeld benut worden om de werkdruk in de hand te houden. Door de kritische vragen die vanzelf opkomen bij ad-hoc werk hardop te stellen. Past dat wel in het grotere plaatje? Moeten we dit wel doen?

3. Erken het talent
Als je weet hoe je de talenten van je mensen kunt benutten, kun je dat talent bewuster en effectiever inzetten. Kijk vervolgens vanuit dit talent naar de doelstellingen van het jaarplan. Vraag je, gezamenlijk, af waar je medewerker een bijdrage kan leveren met dat specifieke talent.

Voorbeeld

Zijn er veranderingen, nieuwe producten of ander (strategisch) beleid het komende jaar gepland waar dat talent hard bij nodig is? Op welke wijze wil je dat talent dan in gaan zetten?

Wil je  handige vragen voor het het jaargesprek  of je functioneringsgesprek voorbereiden?

Dus…..

Wil je als leidinggevende je jaargesprek gewoon eens op een wat andere wijze voeren en/of ben je de huidige manier van jaargesprek voeren zat? Wees dan eens stout en neem het voortouw om, vanuit het talent van je medewerkers, je ideeën voor het komende jaar te bespreken.

Ik heb gezien dat dit meer dan eens tot een verrassende uitkomst leidt. Om nog even terug te komen op Anke: zij heeft de stoute schoenen aangetrokken en zij heeft zich voorgenomen om het jaarplan gesprek een andere wending te geven. Nu nog even horen van haar wat dat opgeleverd heeft …… wordt vervolgd.

De 25 beste vragen om te coachen op je werk

Soms vraagt een medewerker of collega om hulp. Natuurlijk wil je helpen. Met deze 25 resultaatgerichte coachvragen komt je medewerker, collega gegarandeerd een stap verder.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Aanbevolen voor jou

Assertiever worden

6 top manieren om dank je wel te zeggen in een e-mail

keer bekeken
Assertiever worden

6 awesome ways to say thank you in an email

keer bekeken
Loopbaan

Quick DIY guide for personal growth

keer bekeken
Loopbaan

Snelle DIY-gids voor zelfontplooiing & zelfontwikkeling

keer bekeken
Leidinggeven

My co-workers never give me feedback (& here’s why!)

keer bekeken
Leidinggeven

Mijn medewerkers geven me nooit feedback (& dit is waarom!)

keer bekeken
Leidinggeven

Pffft, emotions of employees. How do I deal with that?

keer bekeken
Leidinggeven

Pffft, emoties van medewerkers. Hoe deal ik daarmee?

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

How to deal with someone crying at work

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe ga je om met iemand die huilt op het werk

keer bekeken

Recent articles