feedback tips
Leidinggeven

6 ijzersterke feedback tips om als leidinggevende professional te groeien

Henk Veenhuysen
door Henk Veenhuysen
10173 keer bekeken

Wil je groeien als leidinggevende professional? Dat kun je het beste je medewerkers daarvoor (respectvol) benutten. Zij zijn de bronnen van opbouwende kritiek die je nodig hebt om je verder te ontwikkelen. Stilstand is immers achteruitgang en dat moet je ten koste van alles zien te voorkomen. Daarom organiseer jij zelf je feedback. In dit blog leer je hoe je dat moet doen

#1 Erken je eigen fouten

Regelmatig hebben je medewerkers/collega’s iets op je aan te merken. Soms zelfs achter je rug. Maar zeggen ze het ook als je weer (?) een majeure fout hebt gemaakt. Als je volstrekt onnodig iemand tegen de haren in hebt gestreken?

Om goede feedback te ontvangen, moet je voor alles de angst – ook voor wraak – onder je medewerkers erkennen en neutraliseren. Doe dat door je eigen fouten te benoemen, door je eigen gedragsveranderingen naar aanleiding van die fouten te delen.

Vertel je medewerkers dat jij die feedback tips echt nodig hebt (ondanks dat je het soms lastig vindt)  om er zelf beter van te worden. En erken dat het menselijk is om er een rotgevoel  aan over te houden om iemand nare of negatieve waarheden te vertellen. Je geeft vaak genoeg feedback om te weten dat het iets is wat je moet leren.

#2 Vraag ongelimiteerd feedback!

Te vaak stuiten senior managers op zoek naar feedback op een muur van hele of gedeeltelijke zwijgzaamheid. Dat komt dan ook omdat ze maar incidenteel – bijvoorbeeld als onderdeel van een voortgangsgesprek – vragen om feedback.

Om kans te maken op oprechte en waardevolle terugkoppelingen moet je veel vaker de boer op. Vraag, zeur, smeek desnoods. Een goede manier om het ijs met de terughoudende teamleden te breken is om ze te vragen hoe jij hen kan helpen om hun doel te bereiken. Krijg je vanzelf te horen wat je allemaal anders kan en moet doen.

#3 Voorbeelden zijn handig

Om zowel de ‘gever’ als jezelf geen tekort te doen, is het belangrijk dat je vraagt naar voorbeelden. Stel de follow up vraag als iemand in abstracte algemeenheden verwoordt hoe en waar je tekort schiet.

Je neemt de gever serieus, maar tegelijkertijd bouw je een check in. Op basis van de voorbeelden kun je meestal wel bepalen wat het waarheidsgehalte is van de geleverde kritiek.

#4 Shop until you drop ☺

Omdat feedback van één medewerker ook maar een mening is, die wellicht een eigen en mogelijk zelfs verborgen agenda dient, moet je verder kijken.

Vraag dus veel meer mensen om feedback op hetzelfde punt. Je kunt dit zelf doen maar ook met hulp van een goed feedback instrument. Het palet van meningen dat je krijgt moet je vervolgens een beetje kneden en boetseren tot één sluitend verhaal. Dat zal behoorlijk dicht bij de gemiddelde waarheid liggen. Belangrijkste tip: Doe er iets mee!

#5 Doe iets met je feedback tips

Wellicht is dit de belangrijkste tip om feedback op niveau te krijgen en te blijven krijgen. Bedank uitbundig, omstandig en gemeend voor de filerende opmerkingen en doe er vervolgens iets mee.

Toon met je gedrag dat de feedback werkelijk iets voor je doet en dat je niet alleen een plichtmatig door de bewegingen heen gaat omdat je denkt dat het misschien wel profijtelijk kan zijn voor je positie en carrière.

#6 Zoek minimaal twee (externe) supporters

Ondanks al je oprechte en frequente pogingen om bruikbare feedback te krijgen, kan je positie soms meebrengen dat mensen echt niet durven.

Dat jouw macht simpelweg een eerlijk gedeelde observatie in de weg staat of dat je moeite hebt met de feedback. In dat geval, zoek vertrouwelingen en schakel ze in. Mensen bij wie jij je op je gemak voelt, die je vertrouwt. En nee, het is niet zo simpel dat je deze mensen nou eens uitnodigt om te reflecteren op jouw handelen.

Nee, stuur deze mensen je organisatie in en laat hen de geluiden, ervaringen en belevingen van je medewerkers met betrekking tot jouw functioneren opvangen en aan je overbrengen. Behalve dat deze signalen nog bijdragen aan je verdere ontwikkeling helpt het ook een paleisrevolutie op tijd helpen spotten en wellicht verijdelen.

Dus

Veel succes met het toepassen van deze feedback tips en ga er vooral mee oefenen als leidinggevende.

Aanbevolen voor jou

Leidinggeven

Pffft, emoties van medewerkers. Hoe deal ik daarmee?

5274 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe ga je om met iemand die huilt op het werk

7641 keer bekeken
Assertiever worden nu-populair

7 makkelijke gesprekstechnieken om een moeilijk gesprek op de rit te houden

86757 keer bekeken
Burnout

Zo ga je beter stressbestendig met problemen op het werk om

3741 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Deze 3 simpele dingen doen mensen die gelukkig zijn

9812 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe je gemakkelijk loslaat wat andere mensen van je vinden

13143 keer bekeken
Burnout

Bang om burn-out te raken? Met deze 7 tips raak je niet overwerkt

4478 keer bekeken
nu-populair Zelfvertrouwen vergroten

De 25 beste helpende gedachten om te stoppen met negatief denken

42104 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Meer rust en minder stress door je te onthechten

6135 keer bekeken
Leidinggeven

Ongevraagd advies geven helpt nooit. Deze 7 wetten werken wel.

10269 keer bekeken

Recente artikelen