beter leidinggeven
Leidinggeven

Waarom je als normaal mens best leidinggevende kunt worden

Henk Veenhuysen
door Henk Veenhuysen
781 keer bekeken

Veel aandacht gaat bij het leidinggeven uit naar de leider als buitengewone held. Managementboeken beschrijven de leider vaak als Superman of Superwoman. En het managementteam als The Fantastic Four, inclusief de buitengewone krachten en eigenschappen. De mens is soms onherkenbaar in deze Uberhelden. Hoe kun je nu echt beter leidinggeven?

De praktijk is anders. Daar vinden wij de directeur, ondernemer en manager terug als “gewone held”: met menselijke kwaliteiten en krachten. Maar ook met menselijke beperkingen, frustraties en leerpunten. Daarnaast blijken de Superhero’s in de praktijk niet erg effectief bij het leidinggeven.

Leidinggeven is een sociaal proces

Leiderschap is namelijk geen eigenschap van jou als leider, maar van je interactie met anderen. Leiderschap ontstaat in het (sociaal) proces tussen jou en je medewerkers, klanten, leveranciers, collegae (peers) en je eigen manager. Je beïnvloedt en wordt beïnvloed in dat proces. Je leiderschap ontstaat in situaties (context en moment).

Ook ben je effectiever bij het leidinggeven als je die situaties begrijpt en accepteert. Als je aansluit bij de situatie en vormgeeft aan nieuwe situaties. Als je het proces van ruimte krijgen en creëren benut. En als je gebruik maakt van voortschrijdend inzicht. Je vult leiderschap dus situationeel in (of niet).

Daarom blijkt één specifiek leiderschapstype in de praktijk niet succesvoller dan de ander. Managementboeken dragen diverse leiderschapstypen aan, maar geven geen “formule” voor de persoonlijke, situationele invulling. Het is niet anders …

Beter leidinggeven? Blijf bij jezelf

De inbreng van jezelf als gewone held is van doorslaggevende betekenis in het sociaal proces van leiderschap. Je voorbeeldgedrag als mens van vlees en bloed is je belangrijkste instrument als leider. Met je ervaringen, je krachten, je beperkingen, je successen en je fouten. 

Meer nog dan alle leiderschapstheorieën bij elkaar is het van belang je zelf te zijn. En leiderschap te brengen, die daarmee in lijn is. Die je eenvoudig en authentiek brengt. Die daardoor effectief is en anderen inspireert ook het beste van zichzelf te brengen. Het is eenvoudiger gezegd dan gedaan!

Jezelf zijn brengt succes, effectiviteit, plezier en ontwikkeling. Voor jezelf en voor de mensen waar je mee werkt. Een wijs persoon zei ooit: “doe wat je leuk vindt en je hoeft nooit te werken.”

Een ander maakte daarvan: “doe wat je bent en je geniet en groeit van werken.” Onderhoud de dialoog met anderen, maar vooral ook met jezelf! Word je daardoor bewust en ontwikkel je zelf verder. Het levert je beter inzicht in je eigen krachten, mogelijkheden, beperkingen en schaduwkanten. Je wordt effectiever als je ze kent en kunt hanteren.

Tips voor ontwikkeling van sociale leiderschapskwaliteiten

1. Ontwikkel je vermogen om situaties “aan te voelen.”
Door evaluatie (of reflectie) van eerdere situaties leer je op twee niveaus. Ten eerste om in vergelijkbare situaties in de toekomst effectiever te zijn. Ten tweede vergroot je je vaardigheid om in het moment de situatie goed aan te voelen. Naast reflectie helpt het ook om je te ontwikkelen op het terrein van emotionele intelligentie.

2. Verbeter je bewustzijn over jezelf.
Neem de tijd om te zien wat je doet, maar vooral ook waarom je dat doet. Veel van onze handelingen zijn gebaseerd op onbewuste conditioneringen, overtuigingen en patronen. Maak ze bewust. Je wordt effectiever als je ze kent en kunt hanteren.

3. Maak gebruik van voor de hand liggende ontwikkelmogelijkheden.
Zoek het niet te ver. Elke dag biedt mogelijkheden. Neem de tijd om vaker stil te staan bij je eigen effectiviteit in dit sociaal proces. Spar eens wat vaker met mensen in je omgeving. Het zal je veel opleveren, en je gaat beter leidinggeven.

4. Maak gebruik van andere contexten om je vaardigheden te ontwikkelen.
Het is waardevol om te sparren met mensen uit andere omgevingen. Het brengt je andere perspectieven, prikkelende vragen en bespiegelende opmerkingen. En biedt je onconventionele en creatieve mogelijkheden om te groeien in het leidinggeven.

Aanbevolen voor jou

Leidinggeven

Pffft, emoties van medewerkers. Hoe deal ik daarmee?

5274 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe ga je om met iemand die huilt op het werk

7641 keer bekeken
Assertiever worden nu-populair

7 makkelijke gesprekstechnieken om een moeilijk gesprek op de rit te houden

86757 keer bekeken
Burnout

Zo ga je beter stressbestendig met problemen op het werk om

3741 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Deze 3 simpele dingen doen mensen die gelukkig zijn

9812 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe je gemakkelijk loslaat wat andere mensen van je vinden

13143 keer bekeken
Burnout

Bang om burn-out te raken? Met deze 7 tips raak je niet overwerkt

4478 keer bekeken
nu-populair Zelfvertrouwen vergroten

De 25 beste helpende gedachten om te stoppen met negatief denken

42104 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Meer rust en minder stress door je te onthechten

6135 keer bekeken
Leidinggeven

Ongevraagd advies geven helpt nooit. Deze 7 wetten werken wel.

10269 keer bekeken

Recente artikelen