millennial
Leidinggeven

Millennials, de jonge professional en de zeven belangrijkste trends

Henk Veenhuysen
door Henk Veenhuysen
keer bekeken

De twintigers en prille dertigers die op vandaag bij jouw organisatie in dienst treden zijn heel andere mensen dan de medewerkers waar jij, beste manager, op dit moment leiding aan geeft. Je zult voortaan andere technieken in huis moeten hebben om millennials te motiveren en aan jouw organisatie te binden. Tegelijk kun je heel wat leren van de millennials.

In dit artikel bekijken we wat de millennials zo uniek maakt. Deze generatie ‘digital natives’ is geboren in een wereld waarin communicatie in een nanoseconde de hele wereld over gaat en waarin technologie bereikbaar is geworden voor de grote massa.

Generation ‘Y’, of Generation ‘C’, of ‘Ik’

De millennials, waarmee over het algemeen mensen bedoeld worden die geboren zijn na 1990, was al zo fascinerend dat er boeken vol over geschreven zijn. Inmiddels staat alweer een nieuwe generatie klaar, de Generatie C , waarbij de C staat voor communicatie, connectiviteit en creativiteit, maar je zou ook ‘computer’ en ‘click’ aan het lijstje kunnen toevoegen.

Deze generatie is van kleinsaf aan opgegroeid met computers en internet, en kan zich helemaal niet voorstellen dat er leven op aarde mogelijk is zonder mobiele telefoon.

Hun smartphone maakt als het ware integraal deel uit van hun lichaam, het ding blijft permanent binnen bereik en wordt minstens tweemaal per minuut gecheckt op nieuwe berichten, tweets of updates. Omdat deze generatie sterk gericht is op de eigen persoon, wordt er ook wel gesproken van de Generatie ‘Ik’. We hanteren hier de toepasselijke term ‘millennials’, de I-generatie.

Trend 1: de aaiGeneratie

Het is niet toevallig dat de ‘i’ van I-generatie moet worden uitgesproken als ‘aai’, zoals in ‘iPhone’. Deze generatie is van bij de geboorte geaaid, gekoesterd en geknuffeld als nooit tevoren. Hun ouders wilden hun kinderen laten opgroeien als zelfstandige en zelfbewuste mensen. De weg daarheen werd geplaveid met positieve stimuli.

Deze kinderen kregen werkelijk alle kansen om te leren en te ervaren wat maar mogelijk en denkbaar was. Voor het kind het in de gaten had zat het op Engelse les. Was balletschool te saai, dan ging je toch naar de hockeyclub? Tussendoor werd er ook nog geschilderd en gemusiceerd. Werkelijk niets werd onbenut gelaten om de kansen op ontplooiing en het tonen van je passie te vergroten.

Iedere prestatie van zo’n kind, hoe minuscuul ook, werd uitvoerig bejubeld, geprezen en geloofd, vanuit de opvoedingsvisie dat positief stimuleren zou leiden tot evenwichtige jongeren en volwassenen.

Laat in ieder geval duidelijk zijn dat deze opvoedingsvisie oneindig veel beter is dan de ouderwetse aanpak om negatief gedrag te bestraffen, en al de rest te negeren. Maar tegelijk heeft dit ertoe geleid dat de millennial gewend is aan voortdurende bevestiging. Zij zijn verslaafd geraakt aan de ‘aai over de bol’.

Trend 2: hop-on, hop-off

Binnen de 24 uur nadat bekend raakte dat Whatsapp gekocht werd door Facebook werd het alternatieve chatprogramma Telegram al massaal gedownload ten koste van Whatsapp. Wie kent nog MSN, het chatplatform dat destijds door Microsoft werd gelanceerd en waar de jeugd dankbaar gebruik van maakte om te communiceren via de ‘chatfunctie’? Afgevoerd.

MySpace startte veelbelovend, maar wist het niet te redden. Nu is Instagram de onbetwistbare nummer 1 op het vlak van social media, maar hoe lang nog, zeker nu blijkt dat ook hun ouders ook Instagram hebben ontdekt. Of ze houden het op Snappchat om plaatjes te delen. Het is zeer waarschijnlijk dat terwijl u dit leest, er weer nieuwe media ontstaan die straks weer massaal nieuwe volgers aantrekken, ten koste van de vorige hype.

Op het vlak van muziek gaat de evolutie net zo hard: muziek download-diensten als iTunes, Spotify, Rdio, Soundcloud, Deezer verschijnen om beurt op de markt, worden massaal gebruikt en weer even snel gedumpt voor de volgende nog hippere streamservice.

Deze generatie springt snel op de kar, maar springt er even snel weer af als er weer wat beters te krijgen is. Wat vandaag nieuw en hip is, is straks al weer heel snel zòòòò oud.

Trend 3: sharen met ‘mijn’ communities

De millennial ziet zichzelf als onderdeel van een of meerdere gemeenschappen. Dat is bijna per definitie niet de fysieke gemeenschap van het dorp of de stad waar men woont.

Het is een virtuele gemeenschap van gelijkgestemden, die op dat moment, voor dat doel, rond dit specifieke onderwerp, over de hele wereld virtueel verbonden is. Het aantal deelnemers aan deze communities varieert enorm, maar vrijwel altijd geldt dat je lid bent van meerdere communities tegelijk. De community heeft de functie van een stam waar je uit vrije wil bij wilt horen.

Maar waar vroeger de gemeenschap steevast een hoger belang werd toegedicht dan de individuen die er deel van uitmaakten, is het met de millennials net omgekeerd. Het vertrekpunt is het eigen individu: ‘ik bepaal zelf tot welke gemeenschap ik wil behoren en hoe lang.

Ik beslis zelf om toe te treden of weer uit te treden’. Sterker nog, de millennial sluit zich niet alleen aan bij bestaande of net ontstane gemeenschappen, zij creëert haar eigen gemeenschap rondom haar eigen persoontje: met Facebook bepaal je helemaal zelf wie je toelaat tot jouw kring van kennissen en vrienden. Op LinkedIn kan iedereen in een paar clicks een groep creëren rond welk thema dan ook.

Met elk van deze communities wordt informatie gedeeld, zogenaamde updates, korte stukjes tekst, chats, tips in verband met een nieuw product, heel veel foto’s, moodboards, emoticons. Elk van die uitingen vertegenwoordigt een stukje van wie ‘ik’ ben. En ik beslis op een bepaald moment om iets van mezelf bloot te geven in de vorm van een update, waarbij ik zelf beslis wie toegang krijgt tot deze informatie.

‘Ik deel, dus ik ben’ is het motto. Maar voor hetzelfde geld besluit ik morgen om mijn Instagram account op te heffen en bestaat mijn virtuele ‘ik’ niet meer.

Trend 4: een ruime definitie van privacy

De millennial ziet er geen bezwaar in om veel informatie over zichzelf te delen met de rest van de wereld. Foto’s, tweets, blogs, een combinatie van beide: fotoblogs, worden allemaal gepost zodat de hele wereld een inkijkje krijgt in hoe die persoon in mekaar zit.

Naar welk feestje hij (of zij) laatst geweest is, dat hij kaartjes heeft gekocht voor een vet concert en welke film hij zo slecht vond. Met een beetje geluk ook nog de nieuwste iPhone besteld en alvast een reis geboekt naar Kreta.

Al deze informatie is tot in de eeuwigheid op het internet te vinden. Een simpele zoekopdracht volstaat om een groot deel van de identiteit van een persoon bloot te leggen. Maar dat vindt de millennial niet erg. ‘Ik ben zoals ik ben, en ik kan ook weer van mening veranderen, maar dan ben ik nog steeds degene die ik op dat moment ben’. What you see is what you get, for the time being.

trend 5: de zelfstarters en de structuurzoekers

Volgens Spangenberg en Lampert valt de millennial in te delen in twee groepen. Enerzijds is er een groep zelfstarters, die autonoom in het leven staat en zich spiegelt aan ondernemers als Elon Musk en Boyan Slat.

Zij hebben het idee dat zij een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan de mensheid en zijn ook vastbesloten hun eigen baas te zijn, in welke vorm dan ook.

Als ze in dienst gaan van een organisatie, is dat om zo snel mogelijk een positie te bekleden waarin ze autonoom kunnen werken. Zij zijn overigens niet bang van hard werken en te presteren. Maar evengoed zijn ze in staat het werk te laten voor wat het is en vertrekken ze voor een jaar op wereldreis. Zij zijn op voortdurend op zoek naar uitdagingen en leven hun leven ‘on the edge’.

Anderzijds zijn er de structuurzoekers, zij hebben meer richting nodig en laten hun oordeel afhangen van anderen. Zij staan minder autonoom in het leven en zijn gezagsgetrouw.

Zij vinden het ook niet erg om langer thuis te blijven wonen bij hun ouders. Dat is wel zo makkelijk en comfortabel, terwijl ze alle vrijheid krijgen om uit te fladderen wanneer ze dat willen. In tegenstelling tot de zelfstarters zien zij zich wel werken in een vaste baan in een grote organisatie.

Trend 6 status is niet belangrijk voor millennial

Er wordt wel eens beweerd dat de millennial niet statusgevoelig zou zijn. Feit is dat andere dingen belangrijker worden geacht dan de statussymbolen waar vorige generaties nog naar streefden. Een onderzoek uit 2019 heeft uitgewezen dat een auto voor hen helemaal geen auto prioriteit meer is.

Waarom zou je een auto willen bezitten als je op iedere hoek van de stad een leenauto kunt huren? Van het allergrootste belang is dat je gear bij de tijd is. De millennial kan niet wachten tot next new thing op de markt is. Of de hippe iWatch. Je kunt nu trouwens ook niet meer aankomen met een iPhone 10, die dateert uit de tijd dat de dieren nog spraken, ouwe troep. Zet je wel aan het denken als leidinggevende van deze millennials ….

Echte status wordt ontleend aan de snelheid, originaliteit of creativiteit van wat je op de social media gooit. Je wilt als eerste dat leuke filmpje zien en delen. En als je dat doet krijg je volgers op je instagram, en dat bepaalt je status.

De ouders van de millennials maken zich wel eens zorgen. Zij waren zelf opgevoed met de gedachte dat zij het als generatie beter hadden dan hun ouders. 

Zij wilden dat beeld ook doorzetten naar hun kinderen. De millennial kijkt hier heel anders tegenaan: wat is beter? Zij vinden die dure auto helemaal niet zo belangrijk. Dat te grote huis met de aflossingsvrije hypotheek is alleen maar een blok aan het been en lifetime employment? Dat is al helemaal niet wat ze willen. Vrijheid, autonomie, zelfontplooiing, dat is wat zij willen.

trend 7: informatie à la minute

De millennials staat er niet om bekend grote boekenliefhebbers te zijn. De millennials zijn gespecialiseerd in het bijzonder snel verwerken van korte stukjes informatie. Bij voorkeur in de vorm van video en beeld. Daardoor is het lezen van een boek of een dik rapport niet meteen het liefste wat ze doen.

Op de middelbare school was de verplichte leeslijst het absolute maximum van het aantal boeken dat zou gelezen worden. Daarbij werd nog vaak gekozen voor het luisterboek, waardoor het lezen zelf al op de achtergrond verdween. Informatie wordt snel geconsumeerd, in kleine hapklare brokjes, en snel gedeeld.

Liever snel gereageerd dan diep nagedacht. Daarbij is het niet erg om een keer een foutje te maken, dat overkomt iedereen wel eens een keer.

Aanbevolen voor jou

Loopbaan

Snelle DIY-gids voor zelfontplooiing & zelfontwikkeling

keer bekeken
Leidinggeven

Mijn medewerkers geven me nooit feedback (& dit is waarom!)

keer bekeken
Leidinggeven

Pffft, emoties van medewerkers. Hoe deal ik daarmee?

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe ga je om met iemand die huilt op het werk

keer bekeken
Assertiever worden nu-populair

7 makkelijke gesprekstechnieken om een moeilijk gesprek op de rit te houden

keer bekeken
Burnout

Zo ga je beter stressbestendig met problemen op het werk om

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Deze 3 simpele dingen doen mensen die gelukkig zijn

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe je gemakkelijk loslaat wat andere mensen van je vinden

keer bekeken
Burnout

Bang om burn-out te raken? Met deze 7 tips raak je niet overwerkt

keer bekeken
nu-populair Zelfvertrouwen vergroten

De 25 beste helpende gedachten om te stoppen met negatief denken

keer bekeken

Recente artikelen