5 manieren om je autoriteit en reputatie te vergroten

autoriteit
Henk Veenhuysen
Door Senior coach
6728 Views

Persoonlijke macht betekent simpelweg dat je in staat bent om de wereld om je heen te beïnvloeden. Dit kan door middel van autoriteit, expertise, sociale status of domweg veel fysieke kracht. En ja, soms met veel geld, maar vandaag gaat het niet over dat. (Persoonlijke) macht kan een belangrijke peiler in de ontwikkeling van je charisma zijn en het kan (mits op de juiste manier ingezet) een goede bijdrage leveren aan je reputatie.

Mensen met macht krijgen dingen gedaan of in ieder geval wekken ze die indruk. Macht kent een DNA-achtergrond. In de dagen van de grotten, heel vroeger dus, waren we afhankelijk van mensen die je voedsel of veiligheid konden bieden. Als logisch gevolg hiervan zijn we in de basis nog steeds gevoelig voor zaken die te maken hebben met macht.

Over Charisma

Charisma is onder te verdelen in drie concrete gedragingen die je kunt leren en toepassen in de dagelijkse praktijk (Cabane, 2014). Deze gedragingen zijn aanwezigheid, macht en hartelijkheid. De kunst is om de drie gedragingen behendig te combineren om je persoonlijke aantrekkingskracht op een positieve manier te vergroten. In deze special over charisma ga ik in op de drie gedragingen en hoe je er in de dagelijkse praktijk vorm aan kunt geven. Dit 2e artikel gaat over het ontwikkelen van persoonlijke macht.

Met macht alleen wordt het niks

Alleen met het vergroten van je macht red je het niet als het om charisma gaat. Als je je alleen op macht zou focussen gaat dat juist ten koste van je charisma. Bij het positief versterken van je persoonlijk charisma gaat het erom dat je de drie elementen van charisma (aantrekkingskracht, macht en hartelijkheid) combineert.

Voorbeeld

Stel dat je zowel een compliment van je directeur als je collega ontvangt. Welk compliment betekent dan meer voor je? Waarschijnlijk geef je aan dat dit het compliment van de directeur is omdat deze persoon meer ‘macht’ heeft. Let wel op: als deze directeur bij het geven van het compliment niet ‘aanwezig’ is of hartelijkheid mist dan zal deze directeur als afstandelijk en arrogant worden ervaren. Het compliment gaat dan impact missen. De drie elementen van charisma moeten subtiel met elkaar verweven zijn.

5 manieren om je autoriteit en reputatie te vergroten

Om je charismatische macht op een positieve manier te versterken kun je de onderstaande activiteiten inzetten.

1. Vergroot je zelfvertrouwen

Net zoals bij aanwezigheid begint macht in je hoofd. Als je vertrouwen hebt in jezelf voelen anderen dat ook. Jouw zelfvertrouwen trekt mensen aan, ze willen je beter leren kennen.

Zelfvertrouwen en je deskundigheid

De crux van zelfvertrouwen is je deskundigheid. Iets wat je buitengewoon goed kunt. Het maakt je voor je omgeving de expert waar je moet zijn. Het bereiken van een hoge graad van deskundigheid of daar naar streven zorgt voor een solide fundament onder je zelfvertrouwen.

2. Toon je interesse. Weet een beetje over veel

Naast het ontwikkelen van je deskundigheid kun je je macht verder vergroten door ook in andere onderwerpen geïnteresseerd te zijn. Natuurlijk hoef je niet zoveel te weten als over je eigen vakgebied maar een beetje kennis is wel handig.

Het zorgt ervoor dat je met enig gemak aan een willekeurige discussie mee kunt doen. Je wordt daardoor gezien als slim en geïnteresseerd. Hoe je dat doet? Lees de krant, volg blogs, lees boeken, volg interessante topics op tv of doe gewoon iets nieuws wat je nog niet eerder gedaan hebt.

3. Zorg dat je fit bent

Bij nieuwe ontmoetingen is de eerste indruk sterk bepalend van wat mensen van je vinden. Soms zou ik wel willen dat het anders was maar dat is niet zo. Als je fit bent wordt je gezien als sterk maar ook gedisciplineerd.

4. Kleren maken de man/vrouw

Kleding heeft een hoge impact op anderen als het om macht gaat. Denk maar eens aan een gedecoreerde militair, een politieagent of iemand met een goede smaak voor zakelijke kleding. Of je het nou wil of niet: het straalt macht uit en we zijn er gevoelig voor. Natuurlijk hoef je er niet altijd enorm ‘business’ uit te zien in een strak pak. Je kunt wel kiezen om dat af en toe te doen.

5. Spreek eens wat minder

Machtige mensen spreken gek genoeg in het algemeen minder dan je zou denken. Door niet altijd de boventoon te voeren hebben hun woorden (als ze iets zeggen) veel meer impact. De kans dat mensen naar je luisteren wordt daarmee groter. Je kunt jezelf dus meer macht geven als je wat minder spraakzaam, misschien wel wat introvert bent en wat meer je momenten kiest om iets te zeggen.

Let ook even op je tempo van spreken. Doe het niet te snel omdat snel spreken geassocieerd wordt met nervositeit en angst. Langzamer spreken maakt je doordacht en je wordt gezien als een kalm persoon.

Jouw macht

Wordt groter als je oefent met de bovenstaande zaken. Het gaat erom of je in balans bent en je evenwichtig toont naar anderen. Voor een goed persoonlijk charisma is het onverstandig om je alleen te focussen op het vergroten van je macht. Dat gaat niet werken. Charisma is een nauwgezet evenwicht tussen aanwezigheid, macht en hartelijkheid.

25 handige zinnetjes om te coachen op je werk

In veel gevallen kom je op je werk in een coach-situatie terecht omdat een medewerker om hulp vraagt. Natuurlijk wil je helpen. Met deze 25 resultaatgerichte vragen komt je medewerker gegarandeerd een stap verder.

  • Help je medewerker op een constructieve wijze
  • Direct te gebruiken in de praktijk
  • Plus elke maand handige leidinggevende tips
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
25 tips coachen coaching
AANBEVOLEN ARTIKELEN