Wil je bevlogen medewerkers die werken met passie? 3 ideeën

Wil je bevlogen medewerkers die werken met passie? 3 ideeën
Henk Veenhuysen
Door Senior coach
3819 Views

Ooit wel eens een auto gehuurd? En heb je de auto even gewassen voordat je hem terugbracht? Waarschijnlijk niet. Zo gaat het eigenlijk ook op het werk. De kans dat mensen iets extra’s doen op het werk wordt sterk vergroot als ze zich betrokken voelen. Maar hoe kun je de kans vergroten om meer bevlogen medewerkers te krijgen die werken met passie. In dit blog drie handige tips/ideeën.

Wat is bevlogenheid?

Bevlogenheid op het werk ontstaat als iets van jou is of van jou voelt. Of als je vindt dat wat jij doet op het werk ertoe doet. Bevlogenheid is een positieve toestand van opperste voldoening, die gekenmerkt wordt door vitaliteit, toewijding en absorptie/opgaan in het werk. (Bakker, 2011). Hoe kun je die bevlogenheid van je mensen stimuleren en vergroten?

Maarrrrr, zeg je misschien, ik heb al zo veel gedaan om het mijn mensen naar de zin te maken:

 • Je hebt al een goed team samengesteld, met veel en bijzonder talent;
 • Alle overbodige activiteiten en tegenwerkende barrières die het samenwerken in de weg zitten heb je aangepakt;
 • Je vergaderingen heb je zo effectief gemaakt dat er bij jou werkelijk beslissingen worden genomen.

Toch ontbreekt er iets…..

Er mist een gevoel van betrokkenheid

Je mensen missen een soort gevoel van betrokkenheid. Je merkt dat in de dagelijkse gang van zaken. De zaken die je al hebt aangepakt (goed team met bijzonder talent etc.) blijken toch niet zo belangrijk om het verschil te maken tussen gewoon goede medewerkers en bevlogen medewerkers.

Medewerkers die werken met passie zijn besmettelijk

Als je werkt tussen bevlogen medewerkers is de kans groter dat deze positiviteit andere medewerkers en de organisatie beïnvloedt. Bevlogenheid is besmettelijk. De effecten binnen een organisatie zijn groot:

 • meer positieve emoties;
 • meer mentale en fysieke gezondheid;
 • besmettelijkheidscomponent wat effect kan hebben op de prestaties van een team of organisatie;
 • meer creativiteit;
 • trouw aan de organisatie;
 • meer klantvriendelijkheid;
 • inspirerende mensen.
 • Werken met passie

  Meer positieve emoties & meer mentale en fysieke gezondheid

  Wil je bevlogen medewerkers die werken met passie? 3 ideeën

3 ideeën voor meer bevlogen medewerkers

Er zijn drie belangrijke zaken waar je de focus op zou kunnen leggen om bevlogenheid van je mensen te stimuleren. Stop met het praten over meer bevlogenheid en begin gewoon vandaag met deze simpele suggesties.

1. Praat meer over impact in plaats van over geld

Waar aandeelhouders verliefd zijn op geld, zijn medewerkers meer geïnteresseerd in de impact die het product of de dienst heeft op de maatschappij. Zij kijken dus verder dan alleen naar het financiële resultaat. Meer specifiek wordt dat steeds belangrijk voor de jongere generatie, de GEN X-ers en de Millennials. Deze mensen maken steeds vaker onderdeel uit van je organisatie en dat zal alleen maar groeien.

De status van Shell als favoriete werkgever voor technische studenten is verleden tijd. Jonge, hoogopgeleide technici geven veelal de voorkeur aan duurzame bedrijven. Ze willen niet werken bij een bedrijf dat inzet op oude energiebronnen als olie en gas.

Bron: FD

Tip: praat in je team (bijvoorbeeld in het werkoverleg) over de impact die het product of dienst heeft op de maatschappij. Bijvoorbeeld hoe een product gezondheid of veiligheid bevordert.

2. Evenveel waardering voor een rode manager als een blauwe manager

Mensen werken liever voor rode, inspirerende managers. Uit onderzoek blijkt dat professionals die met rode managers werken meer gecommitteerd, tevreden en productief zijn.

De rode manager zorgt ook beter voor behoud van je personeel. Mensen blijven langer bij je organisatie. (Natuurlijk heb je daar ook blauwe managers nodig.) Je kunt overwegen om in het profiel van een leidinggevende zowel de rode als blauwe (gedrags)elementen gelijkwaardig te waarderen. Misschien is het ook een idee om je managers wat verder te bekwamen in rode eigenschappen.

 • Een rode manager heeft als signatuur inspiratie en motivatie. Een blauwe manager richt zich meer op resultaat en cijfers. Beiden heb je nodig.

  Wil je bevlogen medewerkers die werken met passie? 3 ideeën

 

3. Cultiveer ambassadeurschap bij je mensen

Misschien dat uit je MTO (medewerkers tevredenheid onderzoek) blijkt dat je mensen tevreden zijn maar zich nog niet echt betrokken voelen. Tevreden medewerkers komen elke dag naar het werk, doen hun ding en hebben daar zelfs plezier in. Ze werken met passie. Een stapje extra zetten is net even wat anders en kenmerkt de bevlogen medewerker.

Een goede manier om bevlogenheid te meten is om na te gaan wat de bereidheid is van je mensen om hun werk aan te bevelen bij vrienden en familie. Hoe meer dit gebeurt, hoe hoger de bevlogenheid van je mensen is.

Stimuleren van bevlogen medewerkers is goud waard

Misschien dat je bevlogenheid als iets ‘softs’ duidt. Maar het is gewoon keihard meetbaar en erg krachtig. Het zou wel eens de missing link kunnen zijn voor je verdere groei als organisatie, je vermogen om goed en kwalitatief personeel aan te trekken en voor meer vitaliteit op de werkvloer.

25 handige zinnetjes om te coachen op je werk

In veel gevallen kom je op je werk in een coach-situatie terecht omdat een medewerker om hulp vraagt. Natuurlijk wil je helpen. Met deze 25 resultaatgerichte vragen komt je medewerker gegarandeerd een stap verder.

 • Help je medewerker op een constructieve wijze
 • Direct te gebruiken in de praktijk
 • Plus elke maand handige leidinggevende tips
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
25 tips coachen coaching
AANBEVOLEN ARTIKELEN