Heb je bazenstress? hoe pak je dat aan?

Jolanda Meijer
Door Coach, trainer & auteur
1861 Views

Heb jij ook zo’n baas die meer op zenden staat dan op ontvangen, nooit tijd voor je heeft, behalve als je iets fout hebt gedaan in zijn ogen? Krijg je de wind van voren ook al ligt de fout helemaal niet bij jou en krijg je nooit een complimentje als je iets goed hebt gedaan? Eigenlijk zou je ronduit willen zeggen: ik heb last van mijn baas. Grote kans dat je hierdoor met het lood in de schoenen naar je werk gaat en steeds meer last krijgt van bazenstress. Wachten tot het vanzelf overgaat, is niet beste de oplossing. In dit blog ontdek je hoe je meer rust krijgt door een betere relatie met je baas. Hierdoor zal je werkplezier snel terugkeren.

We gaan eerst eens onderzoeken waarom jij last kunt hebben van bazenstress.

Hoe komt het dat je last hebt van je baas

Omdat we met steeds minder mensen meer taken moeten uitvoeren, werken we vaak langer door en brengen we soms meer tijd door op kantoor dan thuis. Dan is het logisch dat je het wel naar je zin wilt hebben op je werk. Je wilt nuttig bezig zijn, samenwerken met leuke collega’s, goed presteren en jezelf ontwikkelen. In een prettige werkomgeving kan je best veel werkdruk aan, zeker als je daarbij gemotiveerd en ondersteund wordt door je leidinggevende. Maar als jouw baas zich vooral bezighoudt met spreadsheets of budgetten en niet naar zijn medewerkers omkijkt, kun je daar behoorlijk last van hebben.

Het lukt binnen veel bedrijven maar niet om de juiste persoon als leidinggevende aan te stellen. Helaas komt het nog te vaak voor dat je te maken hebt met een baas die misschien vakinhoudelijk wel het hoogste cijfer haalt, maar voor het omgaan met mensen een absolute onvoldoende scoort. Om maar te zwijgen van de man (lees ook: vrouw) , die met dominant gedrag en machtsmisbruik, angst en paniek zaait waardoor de helft van de afdeling vertrekt of zich ziek meldt.

Stel voor jezelf vast van welk gedrag bij je baas jij last hebt

Wanneer vertoont je baas dat lastige gedrag?

Net zoals je binnen elk klimaat bepaalde weertypen kunt herkennen, kun je de patronen in het gedrag van je baas ook voorspellen. Wanneer heeft hij een goede bui en wanneer onweert het? Veel bazen vertonen ontspoord gedrag als zij zelf onder druk staan van het hoger management, ze willen niet op hun vingers getikt worden als er iets fout gaat of wanneer zij hun targets niet halen. Ze zijn bang om de grip op hun medewerkers kwijt te raken en dat uit zich in wantrouwen en extreme controle van alles wat jij doet. Of ze dreigen de beoogde resultaten niet te halen en vrezen voor hun eigen positie binnen het bedrijf. Als je je baas in die situatie iets vraagt, hoef je niet te verwachten dat hij veel aandacht voor je heeft of goed naar je luistert en als hij erachter komt dat je jouw deadlines niet gaat halen, is de kans groot dat je de wind van voren krijgt.

Je kunt ook een baas hebben die juist heel kalm is en zeer weloverwogen in zijn besluitvorming. Als hij onder druk komt te staan en voor het blok gezet wordt om snel een knoop door te hakken, komt hij zeer traag in beweging en wil hij eerst het naadje van de kous weten. Daar kun je ook de kriebels van krijgen.

Ontdek wanneer je baas zijn lastige gedrag laat zien

Heeft hij/zij ook zijn goede kanten?

Nee, hoor ik je zeggen. Mijn baas spoort gewoon niet! Toch zijn de meeste bazen geen slechte mensen. Het zijn gewone mensen met bepaalde zwaktes maar ze hebben ook hun kwaliteiten. Als je heel erg je best doet, kun je er misschien een paar benoemen. Iemand die op jou heel dominant en drammerig overkomt, kan gewoon een sterk karakter hebben en een duidelijke visie. Een baas die geen aandacht lijkt te hebben voor het wel en wee van zijn medewerkers kan als goede eigenschap voortvarendheid en resultaatgerichtheid hebben. De control-freak is vaak bijzonder punctueel en heeft oog voor detail. Komt er al iets bij je op wat je in je baas kunt waarderen?

Probeer eens drie goede eigenschappen van je baas te benoemen

Valkuilen en allergieën

Het gedrag van je baas, dat jou zo irriteert, kan dus, wonderlijk genoeg, voortkomen uit een goede eigenschap die hij te veel inzet. Hij komt dan in zijn valkuil. Stel dat hij heel zelfverzekerd is, maar daar in doorslaat waardoor hij arrogant overkomt of hij is te bedachtzaam en verzandt in traagheid.

Als jij bescheiden bent, heb je mogelijk een hekel aan iemand die zich arrogant gedraagt. Houd jij vooral van aanpakken, dan krijg je jeuk van een baas die eerst de kat uit de boom kijkt en overal over wil nadenken. Je bent als het ware allergisch voor het gedrag dat iemand vertoont als hij in zijn valkuil stapt.

Wanneer je het lastige gedrag van je baas kunt ontleden door zijn lastige gedrag te herleiden naar het te veel inzetten van een goede eigenschap en jouw allergische reactie daarop begrijpt, kun je jouw bazenstress verminderen.

Bepaal voor welke valkuil van je baas jij allergisch bent en hoe je daar normaal gesproken op reageert

Risicofactoren voor bazenstress

Wonderlijk genoeg heeft niet iedereen met een incapabele baas evenveel last van bazenstress. Jij kunt zelf slapeloze nachten hebben en rode vlekken in je nek krijgen als je alleen al aan je baas denkt, terwijl je collega’s zich er ogenschijnblijk niet veel van aantrekken en fluitend verdergaan.

Doe de volgende test om te ontdekken of jij vatbaar bent voor bazenstress

Kruis alle uitspraken aan die jij bij jezelf herkent.
A.

 • Als ik iets doe, doe ik het goed
 • Ik geef niet snel op
 • Ik rond mijn taken graag af
 • Ik lever mijn werk foutloos af
 • Als ik niet meer zou werken, zou ik me geen raad weten

B.

 • Ik werk graag volgens de regels
 • Ik neem geen risico’s
 • Ik heb behoefte aan duidelijke richtlijnen
 • Ik houd niet van veranderingen
 • Ik ben nogal onzeker over mijn prestaties

C.

 • Met mij kun je alle kanten op
 • Ik blijf altijd kalm, ook al kook ik van binnen
 • Ik wil dat mensen mij aardig vinden
 • Ik heb een hekel aan ruzie
 • De werksfeer moet goed zijn

D.

 • Ik heb hart voor de zaak
 • Als ik het niet doe, doet niemand het
 • Afspraak is afspraak
 • Ik kan wel tegen kritiek als het maar opbouwend is
 • Als ik gelijk heb, wil ik het ook krijgen

Bekijk nu in welk vak jij de meeste uitspraken hebt aangekruist en ontdek welke risicofactoren voor bazenstress bij jou aanwezig zijn.

Vak A: Je vindt je werk belangrijk, je bent een doorzetter en hebt perfectionistische opvattingen.

Risico: Omdat je de lat hoog legt voor jezelf, doe je dit waarschijnlijk ook voor je baas. Het irriteert je als hij niet aan jouw strenge normen voldoet met als gevolg dat je maar weinig respect voor hem kunt opbrengen.

Vak B: Je houdt van routineklussen en voelt je goed op een vertrouwde werkplek.

Risico: Nieuwe ontwikkelingen en veranderde procedures maken je onzeker. Je hebt behoefte aan de goedkeuring van je baas voor al je output. Als je een baas hebt die graag delegeert en eigen initiatief verwacht, weet jij niet goed wat je moet doen en functioneer je steeds minder. Je verwijt je baas onduidelijkheid en jullie begrijpen elkaar niet.

Vak C. Jij bent een sociaal iemand, je zet je graag in voor anderen en mensen weten dat ze altijd bij jou terecht kunnen, ook je baas.

Risico: Je vindt het moeilijk om nee te zeggen en je grenzen aan te geven. Je wilt graag waardering van je baas voor al je harde werken. Als dit uitblijft, ga je nog harder je best doen om toch die erkenning te krijgen. Frustraties en uitputting zijn het gevolg.

Vak D. Je bent ambitieus en voelt je verantwoordelijk voor het bedrijfsresultaat.

Risico: Je maakt snel iets jouw probleem en om het allemaal op te lossen is overwerken voor jou eerder regel dan uitzondering. Vaak ga je op de stoel van je baas zitten en voelt je onmisbaar. Door deze onduidelijke rolverdeling liggen conflicten met je baas op de loer.

En, hoe zit dat bij jou? Heb je bepaalde eigenschappen bij jezelf kunnen ontdekken, die mogelijk bijdragen aan jouw bazenstress? Vergelijk ze dan eens met een eigenschap van je baas die precies het tegenovergestelde is en welke negatieve gevoelens dat bij jou oproept. Die gevoelens hebben op hun beurt weer invloed op jouw gedrag dat waarschijnlijk niet zo effectief is. Zo wordt steeds meer duidelijk waarom je zo’n last van je baas hebt. In een van de komende blogs lees hoe je het patroon in jouw reactie kunt doorbreken om het stressgevoel te verminderen.

Tot slot: blijf overeind en je niet wegblazen

Als je baas zich irritant gedraagt, is het begrijpelijk dat je direct in de verdediging gaat omdat je je aangevallen voelt. Of je schrikt zo van zijn gedrag dat je in je schulp kruipt en volledig blokkeert. Achteraf denk je dan: ‘Had ik dit maar gezegd of dat gedaan’. Laat je dus niet omver blazen door zijn gedrag en door de heftige emoties die dat bij je oproept. Houd je aandacht bij de inhoud en blijf gericht op de oplossing in plaats denken in problemen.

25 handige zinnetjes om te coachen op je werk

In veel gevallen kom je op je werk in een coach-situatie terecht omdat een medewerker om hulp vraagt. Natuurlijk wil je helpen. Met deze 25 resultaatgerichte vragen komt je medewerker gegarandeerd een stap verder.

 • Help je medewerker op een constructieve wijze
 • Direct te gebruiken in de praktijk
 • Plus elke maand handige leidinggevende tips
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
25 tips coachen coaching
Jolanda Meijer
Coach, trainer & auteur
AANBEVOLEN ARTIKELEN

Reageren

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *