Waarom professionals met pret minder stress hebben :)

humor op het werk
Nicolien Bot
Door trainer - coach bij IK overtref me
1867 Views

Tja, het wordt steeds vaker gevraagd op je werk of tijdens een sollicitatie: of je humor hebt… Op zo’n moment wil je dat natuurlijk direct laten zien door een gevatte opmerking, een leuke anekdote, een volle lach… maar meestal is de spanningsvolle context van zo’n gesprek nu niet het beste moment… Geeft niets!

Belangrijker is om de onderliggende reden van de vraag te begrijpen. Humor op het werk is namelijk de smeerolie tussen de raderen van de organisatie.

Waarom is humor op het werk de smeerolie?

Omdat:

 1. Humor op het werk vermindert spanning
  Langdurig onder spanning staan veroorzaakt stress. En onder stress zijn mensen meestal niet op hun best. Kunnen lachen in een moeilijke situatie en zelfspot helpen om spanning te verminderen of te ontladen. Ik kan me voorstellen dat jij ook geen stress of druk wil op je werk. Dus een beetje humor kan prima werken.
 2. Humor relativeert
  Overtuigd van je eigen gelijk, gebukt onder werkdruk, ontevreden over werksituatie? Het relativeert en nuanceert als je jezelf met humor op een afstandje bezig ziet.
 3. Humor verbetert en versterkt contacten
  Collega’s met wie we kunnen lachen zijn prettig om mee samen te werken. Een kwinkslag, een knipoog, een grappige anekdote; het verbetert de sfeer en geeft een gevoel van samenhorigheid.
 4. Humor ondersteunt en versnelt ontwikkeling.
  Iets aanleren,  ontwikkelen of veranderen gaat altijd met vallen en opstaan. Dat is al lastig genoeg. Kunnen lachen om je eigen haperingen en flaters, zorgt dat je door blijft gaan met je leerproces.
 5. Humor helpt om vitaal te blijven.
 6. Onderzoek heeft uitgewezen dat lachen fysieke en mentale gezondheid ondersteunt en versterkt.

Kortom, organisaties zien de meerwaarde van professionals met pret!

De definitie van humor is het vermogen om iets wat grappig, amusant of geestig is aan te voelen, te waarderen of tot uitdrukking te brengen. Het is dus niet zo dat jij degene moet zijn die voortdurend met een goede grap moet komen. Kunnen lachen om de humor van de ander, is net zo belangrijk.

Humor is geen kunstje

Humor is echter geen kunstje. Je kunt niet net doen of iets grappig of komisch is, daar trapt niemand in. Sterker nog, een onechte lach wekt irritatie op. Ontdekken waar jouw humor zit is dus de moeite waard. Enige tijd geleden moest ik voor een volle zaal professionals een lezing geven over feedback. Een serieus onderwerp voor veel organisaties… Maar in de voorbereiding merkte ik dat ik het ook een saai onderwerp vind. Zo’n onderwerp waar iedereen een beetje braaf probeert om het “juist” te doen. En als ik dat heb, dacht ik, hebben meer mensen dat. Waarschijnlijk verheugt mijn publiek van medewerkers met een overvolle agenda, zich niet echt op een middag over feedback geven en ontvangen. Maar ja, het moet van de baas….

Toen vond ik een filmpje, en na mijn openingszin: feedback geven en ontvangen is heel vervelend en saai, maar het kan ook anders! Heb ik het dit filmpje getoond.

Het werd een leuke middag!

Have fun today!

Wil je meer tips over dit onderwerp ontvangen?

Wekelijks schrijf ik of mijn collega's blogs met handige tips en ideeën. Je kunt dan zelf een stap zetten om beter te worden in je werk. Wil je, net zoals ruim 5000 abonnees, 1 keer per maand op de hoogte gehouden worden als er nieuwe tips zijn? Vul dan hieronder je email adres in. Fijne dag, Henk.

 • Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacy- en cookie-beleid.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Nicolien Bot
trainer - coach bij IK overtref me