Assertiever worden

Waarom de werkende man soms in het moeras terechtkomt

Nicolien Bot
door Nicolien Bot
keer bekeken

Als vrouwen in SPAGAAT zitten, hoe zit het dan met mannen? Welke belemmerende factoren ervaart een man in zijn binnenwereld? Nu is het zo, en dan spreek ik niet over dé man, of dé vrouw, maar over een algemene neiging, dat vrouwen meer internaliseren en mannen meer externaliseren.

Wat zoveel betekent dat als zaken niet lekker lopen, een vrouw de neiging heeft om de oorzaken bij zichzelf te zoeken, en de mannen redenen van hun ontevredenheid of stress, in de omstandigheden buiten zichzelf zoeken.

Dus als ik het heb over innerlijke belemmeringen bij mannen, lokt dat snel een” ja-maar” uit: ja, maar als mijn baas nu eens zou zien dat…., of ja, maar mijn vrouw die…. En dat kan zo zijn, maar als puntje bij paaltje komt ben je zelf toch verantwoordelijk voor je reacties. En daar heb ik het hier over.

Mannen in onze cultuur zitten in MOERAS. Is er bij vrouwen een gevoel van “uitgerekt, of opgerekt” te worden, bij mannen overheerst het gevoel van “vast zitten”, en “verlamd” raken.

MOERAS staat voor de volgende eigenschappen:

M = mopperen in de marge

Als iets je dwars zit, uit je dat niet rechtstreeks. Je maakt cynische opmerkingen, wordt een brombeer, geeft voortdurend voorbeelden van wat er nú weer gebeurd is, of ventileert je onvrede in de wandelgangen. Misschien mopper je helemaal niet, maar je uitstraling is veelbetekenend…

O = opgeslokt

Omstandigheden bepalen je helemaal, je hebt het gevoel dat je klem zit, je wordt geleefd, je snakt naar vrijheid. Van binnen boos, van buiten moe.

E = eenheidsworst

Je houdt je kop onder het maaiveld, je durft geen standpunt in te nemen die je buitenstaander zou kunnen maken, je sluit voortdurend compromissen, peilt meningen van anderen en houd je vooral gedeisd.

R = resultaatgericht

Het effect dat je scoort vind je belangrijker dan het doel wat je beoogt. Je bent uit het oog verloren waar het je om te doen is, je hebt geen gevoel van richting, maar gaat voor de makkelijkste en snelste resultaten. Stilstand is achteruitgang.

A = allemansvriendje

Je bent gericht op de lieve vrede. Je bent een graag geziene gast die zelden kwaad wordt, terwijl je heimelijk best eens met je vuist op tafel zou willen slaan. Je bent gemakkelijk in de omgang, maar mensen weten niet goed wat ze aan je hebben. Je laat niet het achterste van je tong zien.

S = sufgeluld

Man man man, wat word je moe van al dat gepraat. Alles moet overlegd worden, alles moet begrepen, beluisterd en uitgepraat worden. Is het niet op je werk, dan is het wel thuis. En waar is dat eigenlijk allemaal goed voor? Je zou zo graag willen dat iedereen gewoon eens z’n kop zou houden…

Is het tijd om assertiever te worden? Dan is onze 1-op-1 assertiviteitstraining ‘in 40 dagen assertiever’ een goede optie voor je

Ben jij er zo een?

Heren, wie herkent dit moeras? Voel je de zuigende werking die hiervan uitgaat? Kijk maar eens naar het filmpje van Woe en van der Laan; uit zo’n vergadering loop je toch gillend weg! Hilarisch

Ik hoor graag reacties! En net als bij spagaat, ik kom er op terug, want er is zeker wat aan te doen!

De volgende keer

De volgende keer: de helpende eigenschappen van een Wa!cker Wijf!!

Aanbevolen voor jou

Loopbaan

Snelle DIY-gids voor zelfontplooiing & zelfontwikkeling

keer bekeken
Leidinggeven

Mijn medewerkers geven me nooit feedback (& dit is waarom!)

keer bekeken
Leidinggeven

Pffft, emoties van medewerkers. Hoe deal ik daarmee?

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe ga je om met iemand die huilt op het werk

keer bekeken
Assertiever worden nu-populair

7 makkelijke gesprekstechnieken om een moeilijk gesprek op de rit te houden

keer bekeken
Burnout

Zo ga je beter stressbestendig met problemen op het werk om

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Deze 3 simpele dingen doen mensen die gelukkig zijn

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe je gemakkelijk loslaat wat andere mensen van je vinden

keer bekeken
Burnout

Bang om burn-out te raken? Met deze 7 tips raak je niet overwerkt

keer bekeken
nu-populair Zelfvertrouwen vergroten

De 25 beste helpende gedachten om te stoppen met negatief denken

keer bekeken

Recente artikelen