Assertiever worden

Hoe Anneke Gersen (Brabantzorg) assertiever het middelpunt werd

Nicolien Bot
door Nicolien Bot
453 keer bekeken

In dit blog vertellen professionals hoe zij zelf vorm hebben gegeven aan hun ontwikkeling en hoe dat hun geholpen heeft in de performance en het werkplezier. Deze keer is dat Anneke Gersen van Brabantzorg die gewerkt heeft aan haar assertiviteit met de 1-op-1 assertiviteitstraining “In 40 dagen assertiever”

Mijn ontwikkeling als uitgangspunt

Anneke Gersen

Kort geleden kreeg ik een nieuwe functie, die ik voor een groot gedeelte zelf mocht vormgeven, en tegelijkertijd werd door mijn leidinggevende het vertrouwen uitgesproken dat ik dat kon. Dat klinkt als geweldige uitdaging, maar van tijd tot tijd had ik moeite om mijn grenzen te bepalen.

Ik dacht regelmatig aan de werkzaamheden die ik als werknemer in het belang van de organisatie te doen had en vroeg me af of ik het wel goed deed.

Ook had ik de neiging te veel uren te maken. Mijn coach vertelde me dat ik meer mezelf en mijn ontwikkeling als uitgangspunt moest nemen. Dit betekende dat ik mezelf vragen moest stellen zoals: wat heb ik nodig voor mijn ontwikkeling?

Wat spreekt mij aan? Deze simpele verandering in perspectief heeft me goed geholpen bij het maken van keuzes voor bepaalde taken en verantwoordelijkheden.

Daarnaast was het de bedoeling dat ik concreet op papier zette waar ik naar toe wil door regelmatig mijn werkzaamheden op te schrijven en te kijken hoe deze zich verhouden tot wat ik wil. Voorheen twijfelde ik wel eens aan mijn capaciteiten, maar door mijn werkzaamheden concreet op te schrijven en af te vinken, bleek dat ik mijn taken beter vervulde dan gedacht.

 Profileren zoals ik zelf wil

Ik spiegelde me voorheen wel eens aan ervaren collega’s met een soortgelijke functie en vroeg hen ook om bevestiging dat de manier waarop ik mijn werk deed ook goed was.

Positieve feedback kwam niet altijd bij me binnen. Vanaf het moment dat ik zorgde voor mijn eigen ervaringen en ontwikkelingen, ging ik me meer spiegelen aan mezelf. Nu heb ik meer rust in wat ik doe. Ik neem nu regelmatig pauzes en kan nu zelfverzekerder zeggen: wat ik doe is goed.

Ik heb met mijn leidinggevende afgesproken dat hij me laat weten als ik iets niet goed doe. Ik ben er trots op dat dit me gelukt is!

“Haar beeld van zichzelf was onzekerder dan wat de realiteit liet zien”, vertelt de leidinggevende van Anneke, “ze zorgt nu beter voor zichzelf en geeft haar grenzen aan op een positieve manier”.

Is het nu tijd om jouw assertiviteit te versterken? 1-op-1 assertiviteitstraining “In 40 dagen assertiever”

Genieten van de uitdaging

De vrijheid en het vertrouwen die ik kreeg om mijn functie zelf vorm te geven, is nu een uitdaging geworden waar ik blij mee ben. Ik heb ontdekt dat ik goed functioneer als ik mijn functie zelf vormgeef. Ik merk dat ik groei!

Aanbevolen voor jou

Leidinggeven

Pft, mijn medewerkers geven me nooit feedback (& dit is waarom!)

87 keer bekeken
Leidinggeven

Pffft, emoties van medewerkers. Hoe deal ik daarmee?

5274 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe ga je om met iemand die huilt op het werk

7641 keer bekeken
Assertiever worden nu-populair

7 makkelijke gesprekstechnieken om een moeilijk gesprek op de rit te houden

86757 keer bekeken
Burnout

Zo ga je beter stressbestendig met problemen op het werk om

3741 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Deze 3 simpele dingen doen mensen die gelukkig zijn

9812 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe je gemakkelijk loslaat wat andere mensen van je vinden

13143 keer bekeken
Burnout

Bang om burn-out te raken? Met deze 7 tips raak je niet overwerkt

4478 keer bekeken
nu-populair Zelfvertrouwen vergroten

De 25 beste helpende gedachten om te stoppen met negatief denken

42104 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Meer rust en minder stress door je te onthechten

6135 keer bekeken

Recente artikelen