Anneke Gersen
Assertiever worden

Hoe Anneke Gersen (Brabantzorg) assertiever het middelpunt werd

Nicolien Bot
door Nicolien Bot
386 keer bekeken

In dit blog vertellen professionals hoe zij zelf vorm hebben gegeven aan hun ontwikkeling en hoe dat hun geholpen heeft in de performance en het werkplezier. Deze keer is dat Anneke Gersen van Brabantzorg die gewerkt heeft aan haar assertiviteit met de 1-op-1 assertiviteitstraining “In 40 dagen assertiever”

Mijn ontwikkeling als uitgangspunt

Anneke Gersen

Kort geleden kreeg ik een nieuwe functie, die ik voor een groot gedeelte zelf mocht vormgeven, en tegelijkertijd werd door mijn leidinggevende het vertrouwen uitgesproken dat ik dat kon. Dat klinkt als geweldige uitdaging, maar van tijd tot tijd had ik moeite om mijn grenzen te bepalen.

Ik dacht regelmatig aan de werkzaamheden die ik als werknemer in het belang van de organisatie te doen had en vroeg me af of ik het wel goed deed.

Ook had ik de neiging te veel uren te maken. Mijn coach vertelde me dat ik meer mezelf en mijn ontwikkeling als uitgangspunt moest nemen. Dit betekende dat ik mezelf vragen moest stellen zoals: wat heb ik nodig voor mijn ontwikkeling?

Wat spreekt mij aan? Deze simpele verandering in perspectief heeft me goed geholpen bij het maken van keuzes voor bepaalde taken en verantwoordelijkheden.

Daarnaast was het de bedoeling dat ik concreet op papier zette waar ik naar toe wil door regelmatig mijn werkzaamheden op te schrijven en te kijken hoe deze zich verhouden tot wat ik wil. Voorheen twijfelde ik wel eens aan mijn capaciteiten, maar door mijn werkzaamheden concreet op te schrijven en af te vinken, bleek dat ik mijn taken beter vervulde dan gedacht.

 Profileren zoals ik zelf wil

Ik spiegelde me voorheen wel eens aan ervaren collega’s met een soortgelijke functie en vroeg hen ook om bevestiging dat de manier waarop ik mijn werk deed ook goed was.

Positieve feedback kwam niet altijd bij me binnen. Vanaf het moment dat ik zorgde voor mijn eigen ervaringen en ontwikkelingen, ging ik me meer spiegelen aan mezelf. Nu heb ik meer rust in wat ik doe. Ik neem nu regelmatig pauzes en kan nu zelfverzekerder zeggen: wat ik doe is goed.

Ik heb met mijn leidinggevende afgesproken dat hij me laat weten als ik iets niet goed doe. Ik ben er trots op dat dit me gelukt is!

“Haar beeld van zichzelf was onzekerder dan wat de realiteit liet zien”, vertelt de leidinggevende van Anneke, “ze zorgt nu beter voor zichzelf en geeft haar grenzen aan op een positieve manier”.

Is het nu tijd om jouw assertiviteit te versterken? 1-op-1 assertiviteitstraining “In 40 dagen assertiever”

Genieten van de uitdaging

De vrijheid en het vertrouwen die ik kreeg om mijn functie zelf vorm te geven, is nu een uitdaging geworden waar ik blij mee ben. Ik heb ontdekt dat ik goed functioneer als ik mijn functie zelf vormgeef. Ik merk dat ik groei!

Gratis download

25 handige zinnetjes om assertief te zijn

25 handige zinnetjes om assertief te zijn

Wil je beter voor jezelf opkomen?

Als je in een moeilijke situatie zit op je werk is ‘instant’ assertief zijn vaak lastig. Wat moet je dan zeggen? Dan is het handig om wat zinnetjes paraat te hebben. Daarmee kun je grenzen aangeven en assertiever worden op je werk.

  • 25 handige zinnen om assertief te zijn in je mailbox
  • Direct te gebruiken op je werk
  • Plus elke maand handige tips om beter te worden in je werk
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Aanbevolen voor jou

Zelfvertrouwen vergroten

De 25 beste helpende gedachten om te stoppen met negatief denken

706 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Meer rust en minder stress door je te onthechten

329 keer bekeken
Leidinggeven

Ongevraagd advies geven helpt nooit. Deze 7 wetten werken wel.

1206 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Help, ik ben te perfectionistisch. Hoe kan ik dat loslaten?

5583 keer bekeken
Communicatie nu-populair

5 slimme taktieken om je bila gesprek een boost te geven

20056 keer bekeken
Assertiever worden

Meer balans in werk en privé? 5 praktische ideeën om dat te doen

2180 keer bekeken
Loopbaan

goede CV maken? Met deze structuur meer kans op een nieuwe job

3510 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Het perfecte recept om overeind te blijven in een lastig gesprek

4117 keer bekeken
Assertiever worden

Zo voorkom je dichtklappen tijdens een gesprek

8515 keer bekeken
Samenwerken

Heb je collega’s die de kantjes eraf lopen? Zo pak je dat aan

10933 keer bekeken

Recente artikelen